fbpx

118 miljoen winst voor NS

19 feb 2016 10:20

De Nederlandse Spoorwegen hebben weer een goed financieel jaar achter de rug. Het spoorbedrijf behaalde in 2015 een winst van 118 miljoen eurro. De omzet steeg met 20% naar bijna 5 milljard euro (4.973 miljoen). Dat meldt het spoorbedrijf in een persbericht.

Normaal worden de jaarcijfers gepresenteerd via een persconferentie, maar die is afgelast omdat het spoorbedrijf nog niets kan zeggen over de toekomstige strategie van het bedrijf. Minister Dijsselbloem wil als aandeelhouder de plannen nog wat langer kunnen bestuderen.

De stijging van de omzet kwam onder meer door de nieuwe treinconcessie die per 1 april 2015 is ingegaan in Schotland. Abellio, de NS-dochter die treinen buiten Nederland laat rijden, leverde in 2015 een winst van 49 miljoen aan NS.

Ook verkocht NS in Nederland door de aantrekkende economische groei meer abonnementen in de consumentenmarkt. Het aantal reizigerskilometers op het spoor steeg met 2,3%. Vooral in de spits nemen treinreizigers vaker de trein. Uit eerdere cijfers blijkt dat in de spits de groei 3,3% was

De nettowinst komt uit op 118 miljoen euro ten opzichte van een netto winst van 180 miljoen euro in 2014. Toen viel de winst hoger uit door incidentele effecten zoals het vrijvallen van eerder gevormde voorzieningen vanwege het Fyra-debacle.

Het onderliggende bedrijfsresultaat verbeterde van 84 miljoen euro in 2014 naar 212 miljoen euro in 2015, met name door een hogere vervoersopbrengst op het hoofdrailnet en betere Abellio-resultaten door de Greater Anglia- en ScotRail-concessie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *