fbpx

Aangepaste dienstregeling onnodig lang

05 feb 2013 19:52

Volgens de criteria van NS en ProRail moet de dienstregeling bij enige kans op 3 centimeter sneeuw worden aangepast. Die kans is er volgens het KNMI rond de ochtendspits. In de middag en avondspits lijkt sneeuw onmogelijk. Toch blijft de dienstregeling dan ook aangepast. Daarmee wordt er onvoldoende ingespeeld op de actuele situatie.

Morgen rijden op de meeste trajecten geen kwartiersdiensten maar halfuursdiensten. Daarmee gaat de dienstregeling voor de 13e keer deze winter terug naar ruim twintig jaar geleden. Zo reden er in 1993 al op een aantal trajecten in de spits vier treinen per uur. Bijvoorbeeld tussen Amsterdam – Den Haag – Rotterdam, Utrecht – Gouda en Utrecht – Eindhoven reden toen al 4 snelle treinen in de spits.

Minder begrip
Reizigers hebben er in het algemeen begrip voor als er bij zeer slechte weersomstandigheden minder treinen rijden. Maar dat begrip ontbreekt voor de aanpassingen die voor morgen zijn aangekondigd. Vooral opmerkelijk is dat de dienstregeling woensdag de gehele dag blijft aangepast. Daarmee worden zo´n 20 procent van alle treinen opgeheven. 

Te weinig maatwerk
"Het is überhaupt de vraag of een aangepaste dienstregeling noodzakelijk is. Volgens de strikte regels die de spoorsector zichzelf heeft opgelegd in elk geval wel. Maar dat er woensdagavond nog sneeuw ligt lijkt uitgesloten. En toch blijven er dan minder treinen rijden, omdat NS en ProRail geen goed passend scenario hebben voor de morgen verwachte weersomstandigheden" stelt redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl.

Veel reizigers gedupeerd
NS kon dinsdag niet zeggen hoeveel procent van de reizigers gedupeerd is door de aangepaste dienstregeling. Dat percentage ligt waarschijnlijk hoger dan twintig procent, omdat er vooral op drukke tijden en trajecten treinen uitvallen. Veolia, Arriva en Syntus rijden wel volgens de normale dienstregeling.

Prestatie-indicatoren
De vrees dat de NS-directie haar bonus probeert veilig te stellen door treinen te laten opheffen is niet correct. NS en ook de directie wordt namelijk ook afgerekend op de indicator gereden treinen. Op die indicator scoort NS morgen door de aangepaste dienstregeling slecht. Alleen als treinen meer dan 36 uur voor aanvang van de dag uit de dienstregeling worden gehaald, tellen ze niet mee. Daar is deze winter echter geen sprake van. Dat speelde wel in 2012.

Actuele treinuitval per station
De kaart toont het percentage uitval van vertrekkende ritten voor het komende uur op een station. De informatie is afkomstig uit de NS-API. Alle stations worden iedere 11 minuten bijgewerkt. De kaart is ontwikkelt door openOV.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *