fbpx

Advier: Studenten met spaarprogramma vrijwillig buiten spits

21 apr 2016 13:32

Een proef op de Maaslijn toont aan dat studenten met hulp van een spaarprogramma vrijwillig deels buiten de spits willen reizen. Dat stelt adviesbureau Advier. Volgens Advier mijden dagelijks honderd studenten op de spoorlijn Nijmegen – Venlo – Roermond de spits, zonder dat ze daartoe gedwongen worden.

Het bureau wijst erop dat het ook niet de bedoeling is om alle studenten uit de spits te halen. "Om spitsproblemen het hoofd te bieden is maar een beperkt aantal studenten nodig die op een ander tijdstip gaan reizen. Anders verschuift de spits enkel naar een ander tijdstip," zegt Jeroen Beelen van Advier.

Op de Maaslijn hebben 1200 studenten zich ingeschreven voor het spaarprogramma Reis je Rijk. Een derde van de gebruikers is ook daadwerkelijk actief. "Dit levert ruim 100 spitsmijdingen per dag op, op dit traject," aldus Beelen.

Studenten die buiten de spits treinen sparen credits, afhankelijk van de reistijd tot 150 credits per rit. Die kunnen vervolgens ingewisseld worden voor cadeaus. Zo leveren zeven lange ritten (meer dan 30 minuten) buiten de spits 1.000 credits op, die ingewisseld kunnen worden voor een cadeaukaart van 10 euro van bijvoorbeeld H&M of Bol.com.

NS riep scholen eerder op om hun lestijden indien mogelijk aan te passen, zodat minder studenten in de spits de trein nemen. Studenten zijn daar fel op tegen en voor hogescholen is het een moeilijke opgave. "De Reis je Rijk-pilot laat zien dat maatwerk positieve reacties oproept en de gewenste spitsmijdingen realiseert," stelt Beelen. Deelnemers beoordelen de proef met een 8,2.

De Reis je Rijk pilot is gefinancieerd met een bijdrage van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en een bijdrage van de provincie Gelderland. Advier voert het project uit in opdracht van Veolia, die op dat traject de vervoerder is.