fbpx
Foto: Stefan Verkerk

Boer Winsum eist publiekelijk excuses van ProRail

Melkveehouder Willem Stavenga is boos op de gemeente Winsum en ProRail. Hij vindt dat hij ten onrechte de schuld krijgt van het treinongeluk omdat hij zou dwarsliggen om zijn grond beschikbaar te stellen voor een veilige spoorwegovergang.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken maakte dinsdag bekend dat alle betrokken partijen samen om de tafel gaan zitten voor een oplossing. Voor het einde van het jaar beloofde hij duidelijkheid. Stavenga vertelde dinsdag aanvankelijk aan het ANP dat hij nog niet benaderd is.

Later op de dag sprak Stavenga met ProRail-topman Pier Eringa. Stavenga herhaalde na het gesprek met Eringa dat hij excuses verlangt voor opmerkingen die de ProRail-topman na het ongeluk maakte over het uitblijven van een akkoord. Hij voelt zich "ten onrechte neergezet als een op geld beluste boer. Ik heb burgemeester Michels en de directeur van ProRail laten weten dat ik eerst een publiek excuus wil hebben."

Die excuses kwamen er dinsdag niet, zegt Stavenga. "Zo ver was hij nog niet. Ik heb de indruk dat hij ook nog niet compleet op de hoogte is van het dossier." Toch heeft hij er vertrouwen in dat er uiteindelijk een oplossing komt. Volgens de melkveehouder hangt het vooral op vervangende grond die voor zijn bedrijf moet worden geregeld.

Stavenga zei eerder op de dag dat juist ProRail en de gemeente het proces hebben vertraagd. In 2014 waren er ook al twee ongevallen op de bewuste spoorwegovergang aan de Voslaan in het Groningse dorp Winsum. Daardoor kwamen twee mensen om het leven. Inmiddels is er een plan om de overweg te vervangen, maar dat kan alleen als er overeenstemming met melkveehouder Stavenga wordt bereikt. 

Voor het eind van het jaar zal er duidelijkheid zijn over wat er gaat gebeuren met de onbewaakte spoorwegovergang in Winsum waar vorige week een trein in botsing kwam met een tankwagen. De betrokken partijen – de gemeente, ProRail en de eigenaar van de grond – gaan snel om de tafel zitten om tot een oplossing te komen.

Asscher, die staatssecretaris Dijksma verving, maakte dinsdag verder bekend dat er ook gekeken wordt naar "aanvullende preventieve maatregelen´´ voor de nog circa honderd onbewaakte spoorwegovergangen elders in het land. Daarbij moet gedacht worden aan drempels of extra borden, aldus Asscher.

(c) ANP