fbpx

Buslijnen verdwijnen mogelijk zonder OV-studentenkaart

05 feb 2013 12:10

Als de OV-studentenkaart wordt afgeschaft, kan dat grote gevolgen hebben voor het OV-aanbod. Steden waar het openbaar vervoer voor een groot deel afhankelijk is van studenten, zullen misschien zelfs buslijnen minder laten rijden. Dat meldt de Stuurgroep OV-studentenkaart.

Ruim zeshonderdduizend studenten hebben een OV-studentenkaart. Daarmee worden 6 miljard reizigerskilometers afgelegd. Bij NS zijn studenten verantwoordelijk voor ruim een kwart van alle reizigerskilometers (4,4 miljard). Volgens de vervoerders kan het afschaffen van de OV-studentenkaart negatieve maatschappelijke effecten hebben.

Ook in 2010 werd een dergelijk onderzoek al uitgevoerd, maar dat werd toen niet gepubliceerd omdat de bezuiniging toen van tafel leek te zijn. Het huidige kabinet heeft het plan de OV-studentenkaart te vervangen door een kortingskaart. De ov-bedrijven vrezen dat daardoor de reizigersopbrengsten met 355 miljoen euro gaan dalen. Ook zou het studenten gemiddeld zo´n 500 euro extra per jaar gaan kosten.

De studentenorganisaties zijn tegen afschaffing van de ov-studentenkaart. Zij vrezen dat studeren daardoor stukken duurder wordt en studenten daardoor gaan afhaken. Ook kan het zijn dat veel meer studenten dichter bij hun studie gaan wonen en dus een kamer gaan zoeken. Aan studentenkamers is nu al een tekort. Als door de afschaffing van de ov-studentenkaart duizenden extra studenten een kamer gaan zoeken, zijn de problemen niet meer te overzien, waarschuwt Kai Heijneman, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

De ov-studentenkaart bestaat sinds 1991. In 1999 werd de OV-studentenkaart ternauwernood gered. In dat jaar wilde minister Loek Hermans (VVD) de studentenkaart afschaffen, maar na luid protest van studenten is dat niet doorgegaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *