fbpx

Nederland voorloper met reizen op rekening in OV

Niet vooraf, maar achteraf betalen per factuur. In veel sectoren kan het al, maar in het openbaar vervoer is het nieuw. De Rotterdamse vervoerder RET is de eerste die deze optie aan alle reizigers gaat aanbieden, in samenwerking met TLS. De komende twee à drie jaar volgen meer innovaties. Bijvoorbeeld het reizen via de bankpas of met de smartphone. Anders dan vaak wordt gedacht, loopt Nederland voorop met innovaties in de betaalmarkt. 

Dat stelt TLS-directeur Arco Groothedde in een interview met Treinreiziger.nl. “Bijna altijd moet je in het openbaar vervoer eerst je ticket betalen. Daar stappen wij nu vanaf. Daarbij is Achteraf Betalen voor Consumenten (ABC) nog maar de eerste toepassing op weg naar nieuwe betaalvormen in het OV”, legt Groothedde uit.

Nieuw systeem
Daarmee gaat een wens van RET directeur Pedro Peters in vervulling. Die wilde het al langer, maar het was technisch niet mogelijk. Groothedde: “We hebben nu een nieuw systeem in de backoffice ontwikkeld. Dit systeem maakt het ook mogelijk om in de toekomst betalingen met bankpassen, mobiele telefoons en barcodes te verwerken.”

Voorlopers
“In OV-land lopen Hongkong, Singapore, Londen en Toronto voorop. In een aantal van die steden kan er al met de bankpas betaald worden. Maar Nederland loopt ook voorop met innovaties op de betaalmarkt. De schaal waarop je bijvoorbeeld automatische incasso’s in Nederland ziet, zie je in het buitenland nauwelijks. Het reizen op rekening voor consumenten is ook uniek.”

115 miljoen euro
TLS beheert nu nog 115 miljoen euro die 14 miljoen OV-chipkaarthouders op hun kaart hebben staan. In de toekomst zou dat bedrag door het reizen op rekening wel eens kunnen gaan dalen. En in plaats daarvan ontstaat er een risico dat er wanbetalers ontstaan. “Maar die risico’s zijn af te dekken. We bieden nu al automatisch opwaarderen aan. Ook daar zitten risico’s aan, die we met procedures zoveel mogelijk hebben afgedicht.”

Meer vervoerders
RET gaat het achteraf betalen aan consumenten als eerste aanbieden aan alle reizigers. GVB en Syntus gaan het reizen op rekening ook beproeven. Zodra het bij die vervoerders uit de testfase komt, kunnen ook RET-klanten bij die vervoerders op rekening gaan reizen. En GVB en Syntus omgekeerd bij de RET. “Ook HTM volgt deze proef met bovengemiddelde belangstelling. Technisch is het nu mogelijk. Het is nu aan de vervoerder om de risico’s af te wegen en keuzes te maken”, zegt Groothedde.

Bankpas
De volgende innovatie zal de bankpas worden, denkt Groothedde. “De smartphone en bankpas lopen nu nog gelijk op, maar ik verwacht dat de bankpas als eerste zal volgen. Eind dit jaar hopen we bij HTM en NS de eerste kleinschalige proef te doen om te zien of het werkt.”
Voor reizen met de smartphone of de bankpas moeten incheckpaaltjes worden aangepast. “We hebben als sector afgesproken te gaan voor nieuwe betaalvormen via de smartphone en bankpas. De vraag is dus niet of andere bedrijven mee willen doen, maar wanneer.”