fbpx

Reisinformatie wordt veelzijdiger

19 aug 2014 20:37

De komende jaren zal de reisinformatie steeds betrouwbaarder en veelzijdiger worden. Reisplanners die bijvoorbeeld rekening houden hoeveel calorieën iemand wil verbranden, zullen in de nabije toekomst ontwikkeld worden. Dat voorspelt Martin Jansen van stichting Plannerstack.

Jansen denkt dat reisinformatie veelzijdiger en betrouwbaarder zal worden doordat steeds meer informatie beschikbaar komt, onder andere op basis van open data. Plannerstack speelt daarin zelf een belangrijke rol. De stichting zorgt ervoor dat op verschillende lagen in de reisinformatieketen bouwstenen beschikbaar komen. De ontwikkelgemeenschap kan daarmee innovatieve diensten ontwikkelen en ze verrijken met eigen informatie en toepassingen.

Wiel niet opnieuw uitvinden
“Als ontwikkelaars vroeger met de beschikbare, ruwe, open data iets wilden, moesten ze dat zelf uitvogelen. Gelukkig is gestandaardiseerde, open data voor het openbaar vervoer al enige tijd beschikbaar via het NDOV-loket. Ook wij willen voorkomen dat ontwikkelaars iedere keer zelf het wiel opnieuw moeten uitvinden. Daarom ontwikkelen we op verschillende lagen open source-bouwstenen voor reisinformatie”, legt Jansen uit.

Slimme keuzes
Partijen als NS en 9292 hebben ook een API voor ontwikkelaars. Jansen: “Het verschil met ons is dat wij uitgaan van multimodale dynamische real-timereisinformatie. Dus niet alleen het openbaar vervoer of alleen de auto. Ontwikkelaars kunnen zelf kiezen welke bouwstenen en data ze gebruiken. En ze kunnen er zelf ook informatie aan toevoegen." Voor de reiziger ontstaan er daardoor de komende jaren nieuwe producten, waardoor deze slimmere keuzes kan maken. Bijvoorbeeld om files te mijden, of bij het kiezen van de goedkoopste, snelste of schoonste reis.

Calorieën
Daarvoor is het wel belangrijk dat bijvoorbeeld ook open data en transparante informatie over tarieven in het openbaar vervoer en beschikbaarheid op P+R-locaties en in parkeergarages beschikbaar komen. Jansen denkt dat er ook apps zullen komen die reisinformatie combineren met andere persoonlijke doelstellingen. “Denk bijvoorbeeld aan een app die rekening houdt met hoeveel calorieën iemand al lopende verbrandt, en het reisadvies optimaliseert op basis van het aantal te verbranden calorieën”.

Parkeren
Voor gemeenten is de ontwikkeling ook interessant, merkt Jansen. Die geven nu al aan automobilisten graag te willen verwijzen naar de parkeergarages aan de randen van de stad en vervolgens, gekoppeld aan de keuze voor een parkeerlocatie, te willen adviseren over hoe met het openbaar vervoer verder te reizen naar de eindbestemming.

Reisplanner
Plannerstack ontwikkelde eerder al – toen nog als consortium – een open source reisplanner met bewakingsfunctionaliteit. Die reisplanner kwam voort uit het project multimodale reisinformatie (MMRI) van de provincie Noord-Brabant. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *