fbpx
Foto: Archief

Spoortunnel Delft uiteindelijk moeite waard

Het water staat Delft aan de lippen, maar het geld voor de nieuwe spoortunnel in de stad "zal uiteindelijk de moeite waard zijn´´. Dat zei verkeerswethouder Lennart Harpe zaterdag. Hij was bij de eerste rit van een trein door de tunnel in aanbouw. De proefrit ging stapvoets van de ingang naar een perron van het nieuwe station. Aan boord waren genodigden en journalisten.

Delft ligt aan een van de drukste spoortrajecten van het land, tussen Den Haag en Rotterdam. Elke dag rijden er 350 treinen over een oud spoorviaduct langs de binnenstad. "Dat willen we niet. Het is een groot probleem voor de omwonenden. Bovendien zijn er nu maar twee sporen. Er kon geen trein meer bij´´, legt Harpe de noodzaak uit. "We ontwikkelen de stad en maken een knooppunt voor openbaar vervoer. Dit is van nationaal belang. We bouwen niet voor 5 of 10 jaar, maar voor tientallen jaren.´´

In de nieuwe spoortunnel zullen ook slechts twee sporen komen, maar er is wel ruimte gereserveerd voor twee extra sporen. Na tientallen jaren van discussie en lobby werd in 2008 besloten om de Delftse spoortunnel aan te leggen. De eerste voorbereidingen voor de bouw van de spoortunnel gingen in de zomer van 2009 van start. De bedoeling was dat de tunnel al in 2013 in dienst zou komen, maar het project liep twee jaar vertraging op. 

De komende tijd zijn er meer proefritten. De bouwers willen daarmee kijken of alle veiligheidssystemen in de tunnel goed werken. Begin volgend jaar kunnen reizigers op het nieuwe ondergrondse station in- en uitstappen.

Het kost ongeveer een miljard euro om de tunnel te bouwen en het gebied er omheen te ontwikkelen. Delft betaalt bijna de helft. Het bleek heel moeilijk dat geld terug te verdienen. Er zouden woningen worden gebouwd, maar daar was geen interesse voor. Projectontwikkelaars haakten door de crisis af. "In het gunstigste geval komt Delft straks 38 miljoen euro tekort. Als het tegenvalt gaat het om 101 miljoen euro´´, aldus Harpe. De gemeente bezuinigt en burgers moeten meer betalen. Die financiële problemen noemt Harpe "vervelend´´.

Reizigers hadden zaterdag rond Delft ook te maken met de nodige vertraging. Dat had echter niets met de eerste trein te maken, maar door een beschadigde bovenleiding rond Rijswijk. Daardoor reden er urenlang geen treinen tussen Den Haag en Delft. Ook het treinverkeer rond Den Haag HS ondervond ernstige hinder. Ook zondagochtend konden er aanvankelijk geen treinen rijden.

Zaterdag zat het reizigers ook tegen rond Schiphol. Ook rond de luchthaven was er urenlang sprake van maar zeer beperkt treinverkeer.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *