fbpx

Voor Beter OV en Rover willen ingrijpen bij ProRail

De spoedrepereaties en wisselproblemen op het Nederlandse spoor zijn onacceptabel vinden reizigersorganisaties Rover en Maatschappij Voor Beter OV. Ze willen dat er ingegrepen wordt bij ProRail. Als het aan Voor Beter OV ligt is het de taak van Mansveld om in te grijpen.

Ook Rover voorzitter Arriën Kruyt vindt dat het zo niet langer meer kan. "We zien naast het reguliere onderhoud nu steeds vaker spoedreperaties. Niet alleen vanavond, maar eerder ook al na de ontsporing in Hilversum. Dit loopt de spuigaten uit. ProRail is out of control geraakt", meent de voorman. Hij vervolgt: "De problemen gaan alleen maar erger worden als ProRail straks ook nog wissels gaat slopen. Dan blijft er nog minder ruimte over om het treinverkeer bij dit soort problemen bij te sturen."

Gebreken
Net als Rover is ook Voor Beter OV woedend over de problemen. "“ProRail zet weliswaar terecht in op veiligheid, maar dat doet niets af aan wat er werkelijk aan de hand is. Want aan die veiligheidsmaatregelen gaat iets vooraf: blijkbaar kunnen technische gebreken aan rails en wissels onopgemerkt blijven totdat ze plotseling van dien aard zijn dat het treinverkeer onmiddellijk moet worden stilgelegd", constateert Rikus Spithorst.

Mansveld
Voor Beter OV heeft inmiddels in een brief aan Mansveld om opheldering gevraagd. "U bent als staatssecretaris de hoeder van de treinreiziger. Maar u bent ook rechtstreeks verantwoordelijk voor de prestaties van ProRail. Op grond van deze beide overwegingen verzoeken wij u, onverwijld in te grijpen en orde op zaken te stellen bij ProRail”, schrijft de vereniging in een brief aan Mansveld.

Kennis
Rover wil dat NS meer grip krijgt op ProRail en dat de spoorbeheerder weer zelf haar reguliere onderhoud gaat doen. "Nu is ProRail afhankelijk van de kennis van aannemers. Dat moet veranderen. Volgens Europese regels mag een spoorbeheerder zelf haar dagelijks onderhoud aan de infrastructuur doen. Alleen dat gebeurt nu niet", zegt Kruyt.

Samenvoegen
"NS is voor de reiziger het aanspreekpunt. Daardoor krijgt NS vaak de schuld, terwijl ProRail het probleem is. NS moet daarom weer meer grip krijgen op ProRail. Dat wil niet zeggen dat NS en ProRail weer samengevoegd moeten worden, want er moet ook ruimte zijn voor regionale vervoerders als Connexxion, Veolia en Arriva", stelt Kruyt.

Problemen
Woensdagavond kwam het treinverkeer rond Den Haag in de spits tot stilstand. Rond Rotterdam reden er veel minder treinen. Volgens FNV waren vier kapotte wissels in combinatie met gestresste verkeersleidings medewerkers. ProRail zelf meldde dat alleen de kapotte wissels voor de problemen zorgden.