fbpx

Alle bussen in Nederland in 2018 zonder contant geld

23 mei 2016 18:22

Een buskaartje kopen met contant geld is er vanaf 1 januari 2018 niet meer bij. Dat is de doelstelling van de Openbaar Vervoersbedrijven. Buschauffeurs zijn nu nog regelmatig doelwit van overvallen, dat moet straks tot het verleden behoren. 

De vervoerders gaan de OV-chipkaart stimuleren. Pedro Peters, voorzitter van de branchevereniging OVNL: "En we introduceren ook nieuwe betaalmiddelen die contant geld op de voertuigen overbodig maken." Zo is het de bedoeling dat reizigers straks ook met hun smartphone of bankpas kunnen in- en uitchecken. Sommige vervoerders gaan ook pinnen op de bus, mobiel ticketing en een ticket-app aanbieden.

Volgens de branchevereniging zal de kwaliteit van het Nederlandse OV-systeem fors groeien, ook al verdwijnt het contante geld uit de bus. Of alle reizigers daar ook zo over denken, moet nog blijken. De introductie van de smartphone en bankpas was overigens al eerder aangekondigd. 

De vervoerders wijzen op de investeringen die nodig zijn. Zo kost de installatie van pin-apparatuur tussen de 1.000 en 1.500 euro per voertuig. De branchevereniging wil daarom het liefst ook dat overheden en reizigersorganisaties bijdragen aan de investeringen. Bijvoorbeeld financieel, maar ook met denkkracht. Pedro Peters: "Niet alleen kost het ontwikkelen en invoeren van nieuwe betaalsystemen veel geld, ook kan er derving ontstaan doordat er minder kaartjes op de voertuigen worden verkocht, die vaak wel ook een belangrijke inkomstenbron voor de vervoerders zijn. We willen indien dit zich voordoet met de overheden afspraken maken om dit effect tegen te gaan."

Het is voor het eerst dat de vervoerders gezamenlijk via de branchevereniging OVNL communiceren. De organisatie is sinds 1 januari actief. Alle Nederlandse OV-bedrijven zijn lid. Het gaat om Arriva, Connexxion, EBS, GVB, HTM, NS, Qbuzz, RET, Syntus en Veolia. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *