Nieuws

FNV: Acties op korte termijn met hinder voor treinreizigers

Treinreizigers zullen “op korte termijn” hinder ondervinden van acties van het NS-personeel. Dat heeft FNV Spoor woensdag aangekondigd, nadat een ultimatum van FNV aan NS vandaag om 12:00 uur verliep. 

 

De acties zullen door het land heen, in estafettevorm worden gehouden, meldt FNV. “Dit betekent dat op verschillende dagen, op verschillende plekken het werk wordt neergelegd. In verband met veiligheid lichten wij NS de dag voorafgaand aan de geplande werkonderbrekingen om 15.00 uur in over de tijd en plaats” schrijft de vakbond.

FNV wil onder meer dat NS stopt met de uitbesteding van de stationswinkels. Ook eist de vakbond dat het bedrijf weer serieus mee gaat bieden bij de aanbesteding van regionale spoorlijnen. NS heeft juist besloten zich geheel te richten op verbetering van het hoofdrailnet. De aanbesteding van de treindiensten in Friesland en Groningen komt er aan, het huidige contract van Arriva loopt af in 2020. FNV wil dat NS bij die aanbesteding gaat meedoen. “De vraag aan NS om mee te bieden op de noordelijke spoorlijnen is onmogelijk. De deadline hiervoor liep gisteren af,” reageerde NS op het moment dat het ultimatum werd aangekondigd.

Verder eist FNV dat NS stopt met de centralisering van werkzaamheden en dat op alle dubbeldekkers weer twee conducteurs gaan meerijden. NS noemde die eis eerder al moeilijk te begrijpen. “Al tien jaar lang zijn er dubbeldekkers met één conducteur,” aldus NS in een eerdere reactie.  Het spoorbedrijf wijst erop dat de wensen van FNV leiden tot een duurder treinkaartje.

NS liet verder weten dat het bereid is met FNV in gesprek te gaan over een aantal van de genoemde punten, maar dat de vakbond verzoeken daartoe “helaas” heeft afgewezen. “Actievoeren is wat ons betreft geen oplossing”, aldus het bedrijf dat zich daarin gesteund weet door andere vakbonden zoals CNV en VVMC.

NS herhaalde dat zijn nieuwe strategie zorgvuldig is gekozen, en uitgevoerd wordt in goed overleg met medewerkers, medezeggenschap en vakbonden. “Wij zouden het zeer vervelend vinden als reizigers hinder ondervinden van acties en hebben daarom FNV Spoor opgeroepen om in te gaan op onze meermaals gedane oproep tot inhoudelijk overleg”, aldus een woordvoerder.

(c) Treinreiziger.nl / ANP

.

This post was last modified on 14 juni 2017 17:48

Share
Tags: Staking NS

Recent Posts

Reageren tijdelijk uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

1 dag terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

2 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

1 week terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

2 weken terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

2 weken terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

2 weken terug