fbpx

Groningen wil experiment met trein zonder machinist

De provincie Groningen wil een experiment beginnen met zelfstandig rijdende treinen zonder machinist. De provincie wil ook experimenteren met zelfrijdende auto´s en bussen, die reizigers van deur tot deur vervoeren. Op die manier denkt de provincie de bereikbaarheid en leefbaarheid van het platteland in stand te houden.

Dat heeft de provincie aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur laten weten. De plannen zouden eigenlijk vrijdag op een congres over de toekomst van het openbaar vervoer in Noord- en Oost-Nederland worden gepresenteerd, maar dat congres werd afgelast vanwege het treinongeluk in Winsum.

De OV Ontwikkelagenda voor Noord-Nederland is vandaag alsnog online verschenen. Het plan is de gezamenlijke agenda van 16 partners in het OV: provincies, grote steden, reizigersorganisaties, vervoerbedrijven, OV-bureau en ProRail. 

Johannes Kramer, gedeputeerde van Fryslân en voorzitter van de OV en Spoortafel: “In het Noorden trekken we als het om OV gaat nadrukkelijk gezamenlijk op. Al het openbaar vervoer moet door de reiziger als één geheel ervaren worden." Daarom investeert Noord-Nederland niet alleen in meer treinen, meer bussen en betere overstappen maar ook in goede parkeervoorzieningen voor auto en fiets. Moderne hubs en OV-plushaltes zullen zorgen voor een snelle en comfortabele overstap tussen bus, trein, fiets en auto.

Noord-Nederland leent zich volgens de regio beter voor dit soort pilots dan de Randstad omdat de snelwegen er minder druk zijn. Ook kan het noorden sneller bussen inzetten als er een trein uitvalt. Noord-Nederland wil daarom een ´living lab´ zijn voor vervoersinnovatie.

Tot 2040 blijft de bevolking op het platteland krimpen, terwijl de steden juist groeien. Noord- en Oost-Nederland houden er rekening mee dat 30 procent van de plattelandsbevolking in de toekomst ouder zal zijn dan 65 jaar. Oudere mensen zijn moeilijk uit de auto te krijgen, zeggen de vervoerders. Daarom is het aantrekkelijk om op het platteland flink te investeren in mogelijkheden om mensen thuis op te halen en te brengen waar ze moeten zijn. In de steden zal het gebruik van fiets en openbaar vervoer juist stijgen.

Rond de steden in het noorden en oosten wordt het treinverkeer flink uitgebreid. Zowel vanuit Groningen als vanuit Enschede en Arnhem gaan meer treinen naar Duitsland rijden. Zwolle is een van de vier grootste overstappunten van Nederland en krijgt veel meer aansluitingen naar alle kanten. In het stedelijke gebied tussen Arnhem en Nijmegen is al een fietssnelweg aangelegd en er wordt ruim baan gemaakt voor elektrisch fietsvervoer. 

De provincie Groningen had zich eerder positief uitgelaten over verlenging van de spoorlijn Groningen – Veendam naar Stadskanaal en Emmen. Tussen Veendam en Stadskanaal rijden nu alleen stoomtreinen. De plannen om de spoorlijn door te trekken voor reizigersvervoer komen niet terug in de visie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *