Helft Franse nachttreinen verdwijnen

Ook de Franse spoorwegen (SNCF) zien steeds minder brood in nachttreinen. Per 1 oktober verdwijnt de helft van de nachttreinen. Volgend jaar verdwijnen er naar verwachting nog meer nachttreinen, waardoor er slechts twee verbindingen overblijven. De DB maakte eerder al bekend per december te zullen stoppen met de City Night Line-nachttreinen.

De verbinding Parijs – Savoie, in de omgeving van Chamonix verdwijnt bijvoorbeeld. Ook de nachttrein Parijs – Albi verdwijnt, die plaats is gelegen in Zuid-West Frankrijk nabij de Spaanse grens. Verder verdwijnt de nachttrein Straatsburg – Nice en Luxemburg – Portbou.

De nachttrein Parijs – Irun blijft nog even bestaan, tot ten minste juli 2017. Parijs – Nice blijft gespaard tot oktober 2017. Maar daarna zouden ook die nachttreinen wel eens kunnen verdwijnen. Het ziet ernaar uit dat alleen de verbinding Parijs-Briançon en Parijs-Rodez/Latour gespaard blijven, meldt een kenner aan Treinreiziger.nl. Verder is er nog enige hoop voor de verbinding Parijs-Portbou, daar kijkt de regio met de SNCF of de nachttrein tussen Toulouse-Portbou eveneens gespaard kan blijven. Tussen Parijs-Toulouse zullen reizigers dan per TGV moeten reizen.

Het aantal nachttreinen is de afgelopen jaren fors afgenomen. Zo verdween al de nachttrein Parijs – Madrid en Parijs – Barcelona. Ook de bedevaartstreinen vanuit Nederland naar Lourdes zullen na dit jaar niet meer bestaan.

Voor Nederlanders die op wintersport gaan is er nog wel hoop, de Treinreiswinkel start wekelijks een nachttrein vanuit Den Haag naar de Oostenrijkse Alpen. In Europa zet de ÖBB nog wel in op nachttreinen. Mogelijk zal een aantal verbindingen van City Night Line gered worden. Het lijkt er echter niet op dat de nachttreinen die van en naar Nederland rijden gered zullen worden.

This post was last modified on 22 december 2016 10:29

Share
Tags: Nachttrein

Recent Posts

Locov positief over plannen dienstregeling 2025, wel kritisch op verbinding met België

Het Locov is overwegend positief over het voornemen van NS om in de dienstregeling van…

2 uur terug

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

1 dag terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

2 dagen terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

3 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

4 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

1 week terug