Helft minder zwartrijders door OV-chipkaart

Een eerste evaluatie van de introductie van de OV-chipkaart in de Rotterdamse metro laat zien dat de vervaning van de papieren vervoerbewijzen daar succesvol is verlopen. Het systeem kan het grote aantal transacties aan en is stabiel gebleken, zo stelt een onderzoekrapport. Het aantal zwartreizigers is gehalveerd van tien procent naar vier procent.

Het rapport is in opdracht van Verkeer en Waterstaat geschreven door bureau DOC Advies. Die stelt dat de reiziger snel gewend is geraakt aan het gebruik van de OV-chipkaart en in het algemeen positief oordeelt over de aanschaf en het reizen met de OV-chipkaart.
Het grootste deel van de reizigers is op het laatste moment zonder noemenswaardige problemen overgestapt op de OV-chipkaart, zo schrijft het bureauver.
Het absolute aantal ritten met reissaldo is in februari ten opzichte van november bijna verdrievoudigd. Ongeveer 50% van de reizigers reist met een anonieme OV-chipkaart en 50% met een persoonlijke OV-chipkaart. Het absolute aantal ritten in de metro met de persoonlijke OV-chipkaart is in februari 2009 ten opzichte van november 2008 tweeënhalf keer hoger. Voor anonieme OV-chipkaarten is dit aantal ritten in de metro meer dan vervijfvoudigd.
De stijging in januari 2009 tot de 28e ontstaat grotendeels door het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers op 1 januari 2009, de 35% kortingsactie en de uitrol van de studenten OV-chipkaart/tijdelijke studentenkaart. Het aantal betaalde ritten in de metro per dag is ongeveer gelijk gebleven na het uitzetten van het Nationale VervoersBewijzen (NVB) (de papieren vervoerbewijzen).

Een van de kritiekpunten gold het aantal incomplete transacties. Die ontstaan als een reiziger wel incheckt, maar vergeet uit te checken. Dat aantal is ten opzichte van het totaal aantal ritten in de metro meer dan gehalveerd van 0,44% in de periode januari – november 2008 naar 0,19% in de laatste week van februari 2009. Een belangrijke reden hiervoor is de gewenning van de reiziger aan het in- en uitchecken, aldus het rapport.

De reiziger ervaart daarnaast een verbetering met betrekking tot de sociale veiligheid. Het aantal zwartrijders in de metro is meer dan gehalveerd van 10% naar ongeveer 4%, zo blijkt uit eigen onderzoek van de RET. Ook zijn er na de actie van TV Rijnmond en de Radboud Universiteit Nijmegen met het illegaal opladen van een OV-chipkaart met 0,01 eurocent geen fraudegevallen meer geconstateerd.

Copyrights: www.verkeersnet.nl

 

Share

Recent Posts

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

4 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

1 week terug

Ook Brusselse Eurostar-terminal krijgt opknapbeurt

Net als in Amsterdam krijgt ook de Brusselse terminal van Eurostar de komende tijd een…

1 week terug

Dit wordt de dienstregeling van de trein naar München

De Nederlandse Spoorwegen bevestigen het alsnog. In 2025 verdwijnt de ICE naar Basel en maakt…

1 week terug