Hoekse Lijn straks zowel goederen- als metrolijn

De Hoekse Lijn wordt omgebouwd naar metrolijn, maar blijft ook beschikbaar voor goederentreinen. Dat meldt de RET tegenover de website OVpro.nl

Stadsregio Rotterdam maakte eind vorig jaar bekend de treinverbinding Hoekse Lijn om te bouwen tot een metroverbinding. Vanaf 2017 zullen metro´s vanaf Hoek van Holland via Schiedam, Rotterdam Beurs naar Rotterdam Nesselande gaan rijden.

Uitdaging
“Om de Hoekse Lijn mogelijk te maken is een omvorming nodig voor de infrastructuur van heavyrail naar lightrail. De stations van lightrail zijn anders, de bovenleidingspanning is anders en de spoorbeveiliging is anders”, zegt RET directeur Techniek Paul Lorist tegenover OVpro.nl. “Verder moet er rekening gehouden worden met beweegbare bruggen. Daar rijdt op dit moment ook het spoorgoederenvervoer overheen. Diverse aanpassingen zijn daarvoor nodig.”

Voordelen
Voor de reiziger moet de ombouw van spoorlijn naar metrolijn veel voordelen opleveren. Zo gaat de frequentie omhoog, komt er in een station bij (Maassluis Steendijkpolder) en wordt de metro in Hoek van Holland 900 meter verlengd tot bij het strand. De stadsregio Rotterdam en de RET denken met de ombouw 40% meer reizigers te kunnen trekken. De verwachting is dat in 2020 18.000 reizigers per dag gebruik maken van de nieuwe metro.

Maandenlange werkzaamheden
Maar voordat de reiziger kan profiteren van de ombouw, krijgt hij eerst te maken met maandenlange werkzaamheden. "Waarschijnlijk zal er 5 of 6 maanden geen trein- of metroverkeer mogelijk zijn. We gaan nu onderzoeken hoe we de reizigershinder zoveel mogelijk kunnen beperken", zei Joan van der Veen van het projectbureau Hoekse Lijn eerder tegenover Treinreiziger.nl. "We hebben al gekeken of het mogelijk is om toch een trein heen en weer te laten pendelen, maar dat is niet mogelijk. Nu onderzoeken we scenario´s met vervangend vervoer per bus en over water." Na de ombouw kunnen reizigers vanaf de Hoekse lijn niet meer rechtstreeks naar Rotterdam Centraal. Die reizigers moeten in Schiedam Centrum over gaan stappen op de trein of op Rotterdam Beurs op een andere metro.

Eerste metrolijn met goederenvervoer
De Hofpleinlijn werd al eerder omgebouwd. Dat heeft de RET een forse reizigersgroei opgeleverd. Op de Hofpleinlijn rijden er echter geen goederentreinen meer. De Hoekse Lijn wordt in Nederland de eerste metrolijn met goederenvervoer. Veel goederentreinen zullen er overigens niet van de metrolijn gebruik gaan maken. Het zal gaan om slechts één a twee goederentreinen per dag.

This post was last modified on 16 januari 2017 18:08

Bekijk reacties

  • Hoi,
    Mag ik het e-mailadres van Joan van der Veen? Ik ken haar uit Zoetermeer en wil via Joan iets vragen aan haar zus Karen. Dus het e-mailadres van Karen is ook van belang.
    Ik heb volgende week een interview over 28 jaar kerkenraadswerk in en rond de Oude Kerk. Karen is in de jaren '80 mee geweest naar de DDR. Wanneer was dat meer precies?

Share
Tags: Hoekse lijn

Recent Posts

Locov positief over plannen dienstregeling 2025, wel kritisch op verbinding met België

Het Locov is overwegend positief over het voornemen van NS om in de dienstregeling van…

4 uur terug

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

1 dag terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

2 dagen terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

3 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

4 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

1 week terug