Home

HSL krijgt in 2020 windschermen op Moerdijkbrug

Zo’n 24.000 treinreizigers zijn tijdens de eerste storm van 2018 gedupeerd doordat er nog geen windschermen staan bij de brug over het Hollandsch Diep. Bij harde wind wordt de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Breda gesloten. Problemen met wind zijn al in 2005 geconstateerd. Toch komen de windschermen er pas in 2020, meldt het Algemeen Dagblad.

De problemen met de wind zijn al jaren geleden vastgesteld. Onderzoek van het Algemeen Dagblad en Treinreiziger.nl toonde aan dat de HSL in 2015 ruim 230 keer niet reed door harde wind.

Uit een WOB-verzoek dat de NOS daarna deed, bleek dat het al in 2005 ging over de vraag tot welke windsnelheid er veilig over de brug kan worden gereden. De eerste proefrit met de HSL op de brug moest toen nog worden gemaakt.

Een onafhankelijk onderzoek constateerde in 2016 dat een inmiddels getroffen “eenvoudige aanpassing aan het windmeetsysteem” de uitval door wind met 25 procent kon terugbrengen. Windschermen in combinatie met snelheidsbeperkingen zouden nog eens goed zijn voor 60 procent minder uitval.

In april 2016 maakte het ministerie er 40 miljoen euro voor vrij. Maar waar blijven de windschermen? Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat bij monde van woordvoerder Carlijn van Donselaar aan het Algemeen Dagblad weten dat de windschermen “gepland staan voor 2020”. “De reden dat die schermen niet van de ene op de andere dag uit de kast kunnen worden getrokken, is dat ze op maat ontworpen en ontwikkeld moeten worden voor de brug.” Het is in Nederland niet eerder voorgekomen dat op een brug zulke schermen geplaatst worden, dus er zijn geen bewezen kennis en voorbeelden waar op terug kan worden gevallen.

This post was last modified on 12 januari 2018 15:15

Share
Tags: HSL-Zuid

Recent Posts

Reageren (tijdelijk?) uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

1 uur terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

1 dag terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

6 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

1 week terug