ING maakt Fyra-miljoenen over aan de Belgische spoorwegen

De ING Bank gaat vrijdag nog miljoenen euro´s aan bankgaranties voor de Fyra uitkeren aan de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Dat is het gevolg van een uitspraak van een rechter in Milaan. Die schortte het voorlopige verbod tot terugbetaling op. Dat heeft een woordvoerster van ING gemeld.

Een rechter in Utrecht bepaalde woensdag al dat de ING Bank de miljoenen moest uitkeren. Daar wachtte de bank nog mee vanwege het verbod in Italië. ING had zich garant gesteld voor 12 voorschotten die de NMBS had betaald aan het Italiaanse AnsaldoBreda voor de koop en levering van de omstreden Fyra-treinen. Eind mei annuleerden de Belgen de bestelling omdat de treinen te veel mankementen zouden vertonen.

ING stond samen met meer dan 10 andere banken garant voor de 37 miljoen euro. Daarover moet ze nog een maand wettelijke rente uitkeren. ING nam daarin met 23 procent het grootste deel voor haar rekening.

Een woordvoerder van de NMBS zei al dat het geld gebruikt zal gaan worden voor materieel om een alternatief voor de Fyra-verbinding te realiseren. Of er treinstellen worden gehuurd of aangekocht, kon hij nog niet zeggen.

Afgelopen week diende ook een tweede kort geding, dat Fyra-bouwer AnsaldoBreda had aangespannen. De rechter oordeelde daarin dat er geen nieuw onderzoek komt naar de gebreken van de V250-treinstellen. Het Italiaanse bedrijf wilde niet alleen dat onafhankelijke deskundigen de deugdelijkheid van de omstreden hogesnelheidstreinen gaan onderzoeken, maar eiste tevergeefs ook inzage in drie technische rapporten. Op basis van die rapporten besloot de NS kort na de NMBS om met de Fyra te stoppen.

Share

Recent Posts

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

2 uur terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

21 uur terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

2 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

3 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

6 dagen terug

Harry Potterstoomtrein in Schotland stilgelegd, reguliere trein blijft rijden

De wereldberoemde Jacobite stoomtrein, ook wel Harry Pottertrein genoemd, mag in Schotland vooralsnog niet meer…

7 dagen terug