Laatste dagelijkse slaaptrein vertrekt vrijdag

Op vrijdagavond 9 december 2016 vertrekt voor de laatste keer de slaaptrein van City Night Line vanuit Amsterdam naar het buitenland. Deutsche Bahn stopt met de formule. De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB neemt de slaaptreinen deels over, maar de treinen zullen niet meer vanuit Nederland vertrekken.

Wel start de ÖBB een slaaptrein Düsseldorf – Innsbruck, deze is ook voor Nederlanders interessant. Handig is ook dat de auto een paar keer per week meekan. Dat geldt ook voor de al bestaande EuroNight trein Düsseldorf – Wenen, die eveneens door de ÖBB wordt geëxploiteerd. 

De laatste dagelijkse nachttrein vertrekt vrijdag om 20:28 uur vanaf spoor 2A/2B vanuit Amsterdam Centraal. Verschillende treinfanaten zijn van plan de laatste slaaptrein naar Basel en München uit te gaan zwaaien. 

De Deutsche Bahn heeft de afgelopen jaren nauwelijks meer geïnvesteerd in slaaptreinen en zegt dat de treinen verliesgevend zijn. "Dat is niet zo verwondelijk," zegt redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl. "Als een hotel nog steeds hetzelfde interieur zou gebruiken uit de jaren ´70 en ´80, dan zou het waarschijnlijk ook verliesgevend zijn. Bovendien maakt het hele DB concern rode cijfers, en daar kan City Night Line nauwelijks een grote rol in spelen."

De ÖBB denkt diverse nachttreinen wel winstgevend te kunnen maken. De rijtuigen zullen daarom een fikse opknapbeurt krijgen en een heel nieuw design, dat beter past bij de huidige tijd. Dat zal nog niet per direct per december een feit zijn. De formule van ÖBB, die de nachttreinen voorttaan NightJet noemt, is meer op service gericht. Zo krijgen reizigers in een ligrijtuig straks ook een klein ontbijt. 

"De Oostenrijkse spoorwegen maken serieus werk van de nachttrein," is de conclusie van de redactie van Treinreiziger.nl. "Het zou heel mooi zijn als ÖBB de slaaptreinen uit Düsseldorf volgend jaar verlengt naar Amsterdam. Maar het is afwachten of zoiets haalbaar is." Tot die tijd geeft de ICE Amsterdam – Frankfurt in Düsseldorf in elk geval aansluiting op de NightJet.

Na vrijdag is de slaaptrein overigens nog niet helemaal uit Nederland verstoten: Treinreiswinkel rijdt wekelijks een nachttrein, speciaal gericht op wintersporters. Die trein start in Den Haag en rijdt via onder andere Haarlem, Amsterdam, Utrecht en Eindhoven richting de Oostenrijkse Alpen.

Bekijk reacties

  • Fantastisch idee
    Wel vind ik de reistijd nog aan de lange kant 11.30
    Ik had het neller verwacht
    Misschien een toertocht maken in het voorjaar

    Succes
    Gr rob

Share

Recent Posts

Locov positief over plannen dienstregeling 2025, wel kritisch op verbinding met België

Het Locov is overwegend positief over het voornemen van NS om in de dienstregeling van…

3 uur terug

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

1 dag terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

2 dagen terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

3 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

4 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

1 week terug