Landelijk internet in de trein per 2013

Vanaf begin 2013 denkt NS dat 83 procent van de intercitystoelen gebruik kan maken van internet. Dat blijkt uit een kamerbrief die minister Eurlings vandaag naar de Tweede Kamer heeft verstuurd.

Het onderwerp internet in de trein staat al lang op de agenda van NS. In 2005 hebben NS en KPN een proef gehouden met internet in de trein, daarna was aanvankelijk het plan om dit landelijk uit te rollen. Echter in december 2007 bleek dat dit niet rendabel zou zijn, en werd de samenwerking met KPN verbroken.

Kamerbrief
Uit de huidige kamerbrief blijkt dat het onderwerp weer terug is op de agenda. Minister Eurlings schrijft in de brief: "In haar recente implementatieplan vraagt NS mij om de € 15 miljoenvoor internet in de trein in 2009 opnieuw beschikbaar te stellen. Met dit bedrag denkt NS de diensten sneller en vollediger te kunnen invoeren. Internet is dan in het eerste kwartaal van 2013 beschikbaar voor 83% van de intercitystoelen in plaats van 58% in 2019: een versnelling van meer dan zes jaar en een aanzienlijk groter bereik. "

2010
Begin dit jaar had NS president-directeur Bert Meerstadt al bekend gemaakt dat er mogelijk per 2010 al op beperkte schaal internet in de trein komt.

Valleilijn
Connexxion treinreizigers tussen Amersfoort en Ede (Valleilijn) kunnen al gebruik maken van gratis internet. NS heeft tegenover Eurlings laten weten dat vanwege de schaalgrote en specifieke treinaspecten het niet mogelijk is om zo snel als Connexxion internet in haar treinen te realiseren. Bij NS wordt internet naar verwachting overigens niet gratis.

Arriva
Behalve Connexxion heeft ook Arriva tussen Groningen en Leeuwarden samen met ProRail een proef. Daar bleek het internet slecht beveiligd te zijn.

Foto: SBB

Share

Recent Posts

Locov positief over plannen dienstregeling 2025, wel kritisch op verbinding met België

Het Locov is overwegend positief over het voornemen van NS om in de dienstregeling van…

2 uur terug

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

1 dag terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

2 dagen terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

3 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

4 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

1 week terug