Home

Marktverkenning: verbeteringen zijn mogelijk op HSL

Op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Breda (HSL-Zuid) zijn betere prestaties mogelijk dan de NS tot dusver levert. Dat staat in een marktverkenning van de ACM, die in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is verschenen. Samenwerking van NS met een andere vervoerder zit er niet in.

De Intercity Direct waarmee de NS op de HSL rijdt, heeft vaak last van vertraging. NS en spoorbeheerder ProRail kregen dit jaar een boete van het ministerie omdat de prestaties op de HSL onder de maat blijven. Ook in de eerste helft van dit jaar vielen de de prestaties tegen. De tweede helft van dit jaar zijn de prestaties verbeterd.

Verbeteren

Uit de marktverkenning komt naar voren dat “prestatieverbetering op de huidige vervoersdienst mogelijk is”, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer. Drie vervoerders hebben aangeven zelf op de HSL te willen gaan rijden, maar beschikken niet over materieel om het al op korte termijn van de NS over te nemen. Wie die vervoerders zijn wordt niet gemeld, omdat de uitkomsten zijn geanonimiseerd. Ook blijkt dat NS zelf nog verbeteringen kan doorvoeren, al beweerde Van Boxtel vorige week op BNR nog dat de ‘sinaasappel was uitgeknepen.’

Samenwerken

Samenwerking van de NS met andere vervoerders op de HSL blijkt “in de praktijk lastig”. Zij willen alleen met de NS samenwerken als ze zeker zijn dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. De verbeteringen die de andere spoorvervoerders hebben aangeven zijn bovendien door de NS zonder samenwerking met een andere vervoerder te realiseren. “Dit geeft volgens de marktverkenning de andere vervoerders een zwakke positie in eventuele gesprekken met NS”, aldus de staatssecretaris.

Marktverkenning

De marktverkenning werd toegezegd na de parlementaire enquête naar het mislukken van de Fyra. Die hogesnelheidstrein verdween na een korte tijd van de HSL vanwege gebreken. De NS rijdt sindsdien met een intercity op de hogesnelheidslijn, maar kampt met veel problemen op het technisch ingewikkelde traject. In 2021 krijgt de NS pas nieuwe treinen die met 200 kilometer per uur over de HSL kunnen rijden.

Prestaties

Als de NS drie keer op rij haar prestaties op de HSL niet haalt kan het ministerie het contract of delen daarvan van de NS afpakken. Als het gaat om zitplaatsen heeft de NS al twee keer op rij een negatieve beoordeling gehad. In 2017 wordt de norm naar verwachting wel gehaald. Op punctualiteit heeft de NS nu één keer een slecht oordeel gehad. De lat ligt op de HSL vrij laag: 17,5% van de reizigers mag een vertraging van 5 minuten of meer hebben. NS benadrukt de complexiteit van de lijn, waardoor de prestaties lager zijn dan op de rest van het hoofdrailnet.

Concessie

De NS mag tot 2025 op de HSL en de rest van het hoofdrailnet rijden. Maar in 2019/2020 is er een evaluatie.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 28 november 2017 13:24

Share

Recent Posts

Reageren tijdelijk uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

20 uur terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

2 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

7 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

2 weken terug