NMBS snapt zware kritiek remsysteem niet

De Belgische spoorwegen NMBS heeft al sinds januari 2009 een voorraad van het remsysteem waarmee door rood rijdende treinen tot stilstand kunnen worden gebracht. Toch werden die niet op de treinen geïnstalleerd. Slechts twee procent van de treinen is wel met dit systeem uitgerust, terwijl dit 27,5 procent had kunnen zijn. De Belgische media spreken er schande van, maar de NMBS snapt de kritiek niet.

In het licht van de treinramp in Buizingen, waarbij 18 mensen om het leven kwamen, vindt David Geerts, lid van de bijzondere treincommissie, dat onbegrijpelijk. "Ook al omdat de NMBS daar geen open kaart over gespeeld heeft".

Eerder had NMBS topman Marc Descheemaecker tijdens een hoorzitting van de bijzondere treincommissie verklaart dat de treinen nog niet waren uitgerust met het remsysteem omdat het spoorbedrijf afhankelijk is van derden. Nu blijkt dat het bedrijf gewoonweg het systeem in voorraad had, krijgt de NMBS zware kritiek te voortduren.

Volgens David Geerts liggen er 320 exemplaren in voorraad. Dat betekent ook dat in plaats van 2 procent van de treinen – 25 stuks in totaal – al 27,5 procent met het nieuwste stopsysteem uitgerust had kunnen zijn. De NMBS heeft inmiddels bevestigd dat het veiligheidssysteem inderdaad op voorraad ligt, al wilde het bedrijf geen aantallen noemen.

NMBS is verrast over de zware kritiek die in de Belgische pers te lezen valt. Topman Marc Descheemaecker: “Ik ben persoonlijk heel erg verrast dat, ondanks een gedetailleerde, factuele en complete presentatie aan de Commissie Infrastructuur, te moeten vaststellen dat het toch nog mogelijk is om het verloop van de aankoopprocedures en de installatie van de veiligheidsystemen anders te interpreteren."
"Zodra de homologatie van dit remsysteem afgerond was (september 2009), startte de installatie ervan. We hebben een ambitieuze planning die het mogelijk maakt om 100% van het rollend materieel tegen eind 2013 te voorzien" zegt de NMBS in een reactie. Dat hebben we ook tegenover de commissie gemeld."

 

Share

Recent Posts

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

23 uur terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

2 dagen terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

3 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

4 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

7 dagen terug

Harry Potterstoomtrein in Schotland stilgelegd, reguliere trein blijft rijden

De wereldberoemde Jacobite stoomtrein, ook wel Harry Pottertrein genoemd, mag in Schotland vooralsnog niet meer…

1 week terug