NS aangeklaagd voor Limburgse fraude

NS kan de Limburgse aanbesteding nog niet achter zich laten. Het Openbaar Ministerie verdenkt NS van valsheid in geschrifte, omkoping en schending van bedrijfsgeheimen. Ook twee ex-bestuurders van NS-dochter van Abellio worden eveneens aangeklaagd, net als twee ex-bestuurders van Qbuzz, het busbedrijf van NS.

Daarnaast wordt een extern adviseur verdacht in de affaire. NS-dochter Abellio won aanvankelijk de aanbesteding. Vijftien jaar lang kreeg Abellio al het vervoer per stoptrein en per bus in Limburg gegund. Toen bleek dat NS in het geheim de oud-directeur René de Beer van Veolia had ingehuurd werd het besluit echter terug gedraaid en is de concessie alsnog naar Arriva gegaan. Met de opdracht is circa 2 miljard euro gemoeid.

De verdachten zullen "zo snel mogelijk" voor de rechtbank in Den Bosch worden gedaagd. Justitie sluit niet uit dat er nog meer mensen in deze zaak worden vervolgd. "Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat aanbestedingen eerlijk verlopen en dat het bedrijf met het beste bod de aanbesteding krijgt", aldus een verklaring van Justitie.

"Het is nu aan de rechter om een juridisch oordeel te geven of er bij de aanbesteding in Limburg sprake is geweest van strafbare feiten" zegt NS. Ook tussen Veolia en NS dreigt er een rechtzaak te komen. In de zomer van 2015 heeft Veolia NS aansprakelijk gesteld voor de schade die zij zou hebben geleden bij de aanbesteding in Limburg. NS en Veolia hebben meerdere gesprekken gevoerd om tot een gezamenlijke oplossing te komen, maar zonder resultaat.

Tenslotte loopt de onderzoeksprocedure van ACM naar mogelijk machtsmisbruik door NS bij de aanbesteding in Limburg nog. In dit proces krijgt NS de mogelijkheid om te reageren en haar zienswijze te geven op de onderzoeksresultaten van ACM. Daarna is het aan ACM om een besluit te nemen.

Na de fraude in Limburg is de topman van NS weggestuurd en zijn ook diverse andere directeuren en bestuurders binnen het bedrijf opgestapt. Sinds februari is de Raad van Bestuur versterkt met Susi Zijderveld, directeur Risicobeheersing. Daardoor moet herhaling van de affaire voorkomen worden.

This post was last modified on 22 december 2016 10:29

Share

Recent Posts

Reageren (tijdelijk?) uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

12 uur terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

2 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

7 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

2 weken terug