NS acties soms makkelijk te misbruiken

NS stelt bij actietreinkaartjes regelmatig voorwaarden die helemaal niet gecontroleerd kunnen worden. Daardoor kunnen goedkope treinkaartjes soms makkelijk misbruikt worden, blijkt uit onderzoek van Treinreiziger.nl.

Zo heeft NS momenteel een exclusieve aanbieding (en hier 1e klas-variant) die bedoeld is voor een specifiek aantal NS Extra-deelnemers. De actie mag eigenlijk alleen gekocht worden voor deelnemers van het loyaliteitsprogramma NS Extra, die op hun beurt de kaartjes wel mogen delen met bijvoorbeeld vrienden en familie. Alhoewel formeel alleen NS Extra-deelnemers de aanbieding mogen kopen, is er praktisch geen enkele controle wie de aankoop doet. Daarna kan iedereen de kaartjes verzilveren.

Oplossen
NS erkent dat niet altijd alle voorwaarden gecontroleerd kunnen worden. "We willen acties ook gebruiksvriendelijk houden voor de mensen voor wie de acties bedoeld zijn," legt een NS-woordvoerder uit. "We zoeken naar oplossingen waarbij misbruik moeilijker wordt, maar zonder de doelgroep te treffen." Het bedrijf zegt verder dat misbruik niet toegestaan is, ook als het niet te controleren is.

Avond Vrij
Het is niet de eerste keer dat NS een actie heeft die makkelijk misbruikt kan worden. Zo verkocht NS in augustus en september voor vaste klanten een 1e klas Avond Vrij treinkaartje voor 9 euro. Maar ook hier bleek dat iedereen het kaartje kon kopen.

Seizoensretour
Ook bij het Seizoensretour dat NS eerder dit jaar verkocht, konden de regels eenvoudig omzeild worden. Bij die aanbieding kregen reizigers drie kaartjes, volgens de voorwaarden mochten reizigers per seizoen één kaartje gebruiken. Maar in de praktijk bleek het gewoon mogelijk om meerdere kaartjes in één seizoen te verzilveren. Ook mochten de drie kaartjes formeel alleen door één persoon gebruikt worden, terwijl praktisch ook drie verschillende reizigers de kaartjes konden verzilveren. Bij controle is het voor de conducteur niet vast te stellen dat er sprake is van misbruik.

Boete
"De gegevens die bij verzilveren worden ingevuld zijn bepalend," legt redacteur Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl uit. Hij wijst er ook op dat andere voorwaarden in de regel niet omzeild kunnen worden. "Als je bijvoorbeeld stiekem met een treinkaartje eerder op pad gaat dan is toegestaan, dan val je bij controle door de mand en betaal je 65 euro extra, plus de kosten voor een nieuw treinkaartje." 

Groepsretour
Al langer is bekend dat het NS Groepsretour eenvoudig te misbruiken is. Het groepsretour is bedoeld voor mensen die elkaar kennen en naar dezelfde eindbestemming reizen. Op Facebook zijn er groepen die bemiddelen om reizigers bij elkaar te brengen. Daardoor reizen individuele reizigers al vanaf 7 euro in de daluren met de trein. NS bekijkt of het Groepsretour zodanig aangepast kan worden dat misbruik moeilijker wordt. 

This post was last modified on 13 april 2017 09:05

Bekijk reacties

  • Ik vind "misbruik" wel een groot woord. Als de afdeling marketing van NS willens en wetens acties zit te bedenken die ze zelf nauwelijks nog begrijpen en anderen laten uitvoeren en controleren, dan moeten ze ook maar op de blaren zitten.

  • Ik reken het als slim gebruik maken van. Het reizen met de trein vind ik helaas erg duur, dus als ik iemand kan mee laten reizen op mijn kortingskaart zal ik het zeker doen!

Share

Recent Posts

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

14 uur terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

1 dag terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

2 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

3 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

6 dagen terug

Harry Potterstoomtrein in Schotland stilgelegd, reguliere trein blijft rijden

De wereldberoemde Jacobite stoomtrein, ook wel Harry Pottertrein genoemd, mag in Schotland vooralsnog niet meer…

1 week terug