NS gaat vanaf 2016 minder stations bij vertraging overslaan

De Nederlandse Spoorwegen beloven vanaf 2016 minder vaak tussenstations over te slaan. Vorig jaar werd 3393 maal een gepland tussenstation overgeslagen, om zo vertraging weg te werken. De komende jaren zal dit verbeteren, omdat de dienstregeling aangepast zal worden. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De stations Nijmegen Lent, Elst en Arnhem Zuid worden nu het vaakst overgeslagen. Deze stations worden onder andere bediend door de Intercity Roosendaal – Zwolle. Als deze trein te laat is, besluit de bijsturing van NS vaak de genoemde stations over te slaan. Vanaf 2016 zal de Intercity standaard niet meer gaan stoppen op deze stations, waardoor het probleem is opgelost. De kleine stations zullen vanaf 2016 bediend worden door een nieuwe Sprinter Arnhem – Wijchen.

De treinen tussen Utrecht en Hilversum slaan regelmatig Utrecht Overvecht over. "Dit heeft te maken met het feit dat op het traject Utrecht – Hilversum de punctualiteit erg belangrijk is voor het totale hoofdrailnet (er ontstaat al snel een olievlekwerking) en met het feit dat er op station Utrecht Centraal een zeer beperkte tijd is om treinen te keren. Door de herstructurering van de wissels rond Utrecht kan en zal NS de treindienst sneller en robuuster maken, waardoor er minder punctualiteitsproblemen zullen zijn en het overslaan van stations minder vaak nodig is", schrijft Mansveld.

Het probleem werd vorig jaar aangekaart door Rover. "Een onbetrouwbare en geïmproviseerde dienstregeling is veel ernstiger dan vertraging. En vertraging zou nooit mogen leiden tot het willekeurig schrappen van stations", stelde Rover toen. De reizigerscommunicatie bij het schrappen van een stop was volgens de vereniging bovendien gebrekkig. Daardoor kregen reizigers vaak te maken met een onnodig lange reistijd. Volgens Mansveld zal de reisinformatie nu eveneens beter worden.

Verder zal NS jaarlijks de staatssecretaris gaan informeren hoe vaak welke stations zijn overgeslagen.

Share

Recent Posts

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

10 uur terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

5 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

1 week terug

Ook Brusselse Eurostar-terminal krijgt opknapbeurt

Net als in Amsterdam krijgt ook de Brusselse terminal van Eurostar de komende tijd een…

1 week terug