X

NS Groepsticket: enkele reis vanaf € 4,93

Samen met een groep per trein naar dezelfde bestemming? Dan is het NS Groepsticket ideaal. Voor slechts 30 euro reis je met 4 personen naar dezelfde eindbestemming (enkele reis). Iedere persoon extra (maximaal 7) kost 1,50 euro extra. Bij een retourtje koop je twee keer het NS Groepsticket. 

Hoe werkt het NS Groepsticket precies?

Het NS Groepsticket is te koop vanaf 8 januari en wordt alleen online verkocht. Je geeft het vertrek- en aankomststation op en vult de persoonsgegevens van alle reizigers in (naam, geboortedatum). De hoofdboeker moet altijd aanwezig zijn. De overige reizigers krijgen een meereiskaartje. Het meereiskaartje is alleen geldig als er samen gereisd wordt met de hoofdboeker. De treinkaartjes worden geleverd als e-ticket. Deze dien je of uit te printen of op de smartphone te tonen via de NS Reisplanner app. Er mag van maandag t/m vrijdag tussen 6:30-9:00 en 16:00-18:30 uur niet gereisd worden. In het weekend zijn er geen tijdsbeperkingen.

Moeten alle reizigers vanaf hetzelfde station reizen?

Alle reizigers moeten dezelfde trein(en) gebruiken, maar niet alle reizigers hoeven heel de reis aanwezig te zijn. De hoofdboeker moet wel altijd aanwezig zijn. De overige reizigers krijgen een meereiskaartje. Het meereiskaartje is alleen geldig als de hoofdboeker aanwezig is. De medereizigers kunnen dus op een later station instappen, of op een eerder station uitstappen. Ze kunnen echter niet verder reizen naar een andere bestemming. Er mag alleen gereisd worden via routes die de NS Reisplanner geeft.

Wat kost het NS Groepsticket?

Let op: de tarieven zijn op basis van een enkele reis. Maak je een retourreis? Dan koop je één groepsticket voor de heenreis, en één groepsticket voor de terugreis. Reis je met meer dan 7 personen? Dan dien je twee groepstickets te kopen (per enkele reis).

Aantal personen Groepsprijs Prijs omgerekend per persoon
4 personen € 30,- € 7,50
5 personen € 31,50 € 6,30
6 personen € 33,- € 5,50
7 personen € 34,50 € 4,93

Hoe zit het precies met de tijdsbeperkingen?

In het weekend maakt het niet uit hoe laat je reist. Doordeweeks wel. Dan mag je niet reizen tussen 6:30 – 9:00 en 16:00 – 18:30 uur. Daarbij is de werkelijke tijd bepalend, en dus niet de inchecktijd. Als je door vertraging onverwacht toch in de spitsuren terecht komt is dat niet erg, zegt een woordvoerder van NS.  Het Groepsticket is daarmee het eerste e-ticket (een eerdere proef niet meegerekend) dat een avondspitsbeperking heeft.

Wat moet ik verder nog weten over het NS Groepsticket?

Het Groepsticket is niet wijzigbaar. Je kunt dus niet later de datum, het traject, of het aantal personen wijzigen. Ook de persoonsgegevens zijn niet wijzigbaar. De hoofdboeker moet altijd aanwezig zijn; als die bijvoorbeeld ziek is, kun je het Groepsticket niet gebruiken. Als één van de overige reizigers niet komt, is dat geen probleem en kun je gewoon reizen. Het NS Groepsticket is niet geldig op Koningsdag. Bij vertraging kun je gewoon een beroep doen op de regeling Geld terug bij Vertraging. Wil je gebruik maken van de ICE of snelle Intercity Direct (HSL) tussen Schiphol en Rotterdam (of v.v.) dan dien je in het algemeen een toeslag te betalen. Uitzondering: t/m 28 februari 2018 is Intercity Direct tijdens de daluren tijdelijk toeslagvrij. Het groepsticket is niet geldig in de bus, tram en metro. Ook is het alleen te gebruiken voor binnenlandse treinreizen.

Hoe open ik een OV-chipkaartpoortje?

Je reist met een e-ticket, dus je hebt geen OV-chipkaart nodig. Je hoeft met dit kaartje niet in en uit te checken. Zijn alle poortjes op een treinstation gesloten? Dan kun je met de barcode van het e-ticket het breedste OV-chipkaartpoortje openen. Maak je gebruik van het Mobiel Ticket? Dan kun je via de NS app ook de barcode gebruiken om het breedste OV-chipkaartpoortje te openen.

Hoe koop ik het NS Groepsticket?

Het NS Groepsticket is te koop vanaf 8 januari 2018, reizen kan echter vanaf 15 januari 2018. De verkoop verloopt via deze pagina. Tot en met 14 januari 2018 kan er nog gebruik gemaakt worden van het NS Groepsretour.

Hoe weet ik zeker of dit treinkaartje voor mij het goedkoopst is?

Je kunt alle NS-tarieven checken op de pagina Alle treinkaartjes. Als één iemand uit de groep ook een NS-abonnement heeft, kan ook gebruik maken van Samenreiskorting (ns.nl). (Of zie onze pagina Samenreiskorting). Soms zijn er ook NS-dagkaarten. Die vind je op de pagina goedkope treinkaartjes. Eigenlijk is onze prijsvergelijker het handigst.

In eerste instantie heeft NS niet bekend gemaakt dat er ook een avondspits beperking bij dit ticket gaat gelden. De introductie is een dag uitgesteld.

This post was last modified on January 8, 2018, 4:13 pm

Treinreiziger.nl (Hildebrand) :

Bekijk reacties (44)

 • Weet iemand toevallig al waar ik deze groepstickets kan halen? Op ns.nl vind ik nu alleen nog de oude groepsretour tickets.

 • Wij willen morgen reizen 9 januari, maar datum kan alleen ingevuld worden vanaf 15 januari. Klopt dit? In het artikel staat vanaf 8 januari.

  • Vanaf vandaag kun je een kaartje kopen, maar je kunt pas reizen vanaf 15 januari. Vanaf 15 januari is groepsretour niet meer geldig. Ik wilde ook a.s. weekend reizen met groepsticket, maar dat kan dus helaas nog niet.

 • Zijn deze kaarten ook geldig op de lijnen van Arriva?
  En zo ja, we gaan Op een zaterdag naar Zwolle en ‘s avonds terug, maar dit is de laatste trein welke om half 1 ‘s nachts vertrekt. Dienen we dan een retourkaart voor de zaterdag of zondag te nemen?
  Bij voorbaat dank !

 • Ik wil in februari met 30 leerlingen op pad, weet je hoelang ik met deze nieuwe methode bezig ben om kaartjes te kopen? Voor 7 leerlingen alles invullen voor heen en daarna alles invullen voor terug én dat 5X!!!
  En ik ben veel duurder uit. Omdat onderwijs gratis is in Nederland (helemaal niet slecht hoor) moet de school nu opdraaien voor extra kosten voor excursies! Beste NS Kunnen jullie voor scholen niet iets anders verzinnen en het liefst voor 5 feb???

  • Wij zijn geen NS. Voor het voortgezet onderwijs is er de Schooltour ticket. Voor basisonderwijs: t/m 11 jaar voldoet een Railrunner.

 • Even een vraag over de tijden na 6.30 en na 9.00 wat als ik voor 6.30 in de trein zit van zwollen naar Schiphol . Mag dat want we gaan voor 6.30 vertrekken .dan heb ik over de groeps ticket

  • Beste Annet, als je het verhaal bij de uitleg van het groepsticket goed leest, staat er dat je tussen 06.30 en 09.00 uur en tussen 16.00 en 18.30 uur niet op het groepsticket mag reizen. Als je dus even voor 06.30 instapt, dan reis je dus tussen 06.30 uur en 09.00 uur.En dat mag dus niet.