Home

NS tekent bezwaar aan tegen boete

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan de boete die staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) donderdag heeft opgelegd juridisch aanvechten. “We gaan bezwaar aantekenen bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen,” aldus een NS-woordvoerder.

NS en spoorbeheerder ProRail moeten in totaal 2,3 miljoen euro betalen omdat hun prestaties van de hogesnelheidslijn (HSL) in 2016 wederom ondermaats waren. NS erkende tijdens de presentatie van het jaarverslag dat het bedrijf de beloftes niet had waargemaakt. Volgens NS komt dat door de complexiteit van de spoorlijn. Redacteur Hildebrand van Kuijeren vindt dat geen excuus. “NS rijdt sinds 2009 op de hogesnelheidslijn. Sindsdien weet het bedrijf dat de hogesnelheidslijn complex is. Dat is niet iets wat vorig jaar ontdekt is. Als iets complex is, moet je geen beloftes aangaan die je niet kunt waarmaken,” stelt hij.

Eerder vandaag reageerde NS-topman Roger van Boxtel teleurgesteld op de boete. Volgens hem werkt NS er sinds april 2016 aan om de vertraging en uitval van Intercity Direct aan te pakken. “Juist daarom valt het rauw op ons dak als dit tot een boete leidt,” reageerde de topman. De boete voor NS bedraagt 1,25 miljoen euro. Het bedrijf is afspraken over het aantal zitplaatsen niet nagekomen en de reizigerspunctualiteit is te slecht.

ProRail moet dik een miljoen euro betalen omdat minder treinen op de HSL op tijd reden. Topman Pier Eringa zei daarover: “Het zit me dwars, niet vanwege het geld, maar door de reputatieschade die het oplevert.” Of ook de spoorbeheerder in beroep gaat tegen de boete, liet een woordvoerster donderdagavond in het midden.

This post was last modified on 18 april 2017 16:58

Share

Recent Posts

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

1 dag terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

6 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

1 week terug

Ook Brusselse Eurostar-terminal krijgt opknapbeurt

Net als in Amsterdam krijgt ook de Brusselse terminal van Eurostar de komende tijd een…

2 weken terug