NS vreest veiligheid met Koninginnedag

(Novum) – De NS vreest de situatie in de treinen met Koninginnedag niet in de hand te kunnen houden vanwege beschonken en ´van pilletjes stuiterende´ reizigers. Die zouden niet alleen elkaar, maar ook de goedwillende reizigers en het personeel bedreigen.

"Er hoeft maar iets mis te gaan en er is een reële kans op een groot openbare-ordeprobleem", schrijft NS-regiodirecteur Joost Ravoo in een brandbrief aan de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, meldt Metro maandag.

Politie
De NS staat dan ook achter de plannen van de burgemeester om de evenementen een uur eerder te laten stoppen, zodat de reizigers meer gespreid naar huis gaan. De NS vraagt ook om extra politie-inzet voor alcoholcontroles op stations en in treinen. Verder vraagt de NS om alternatieve vertrekroutes om de stations te ontlasten.

Vernielingen
Ieder jaar reizen honderdduizenden mensen op Koninginnedag met de trein naar Amsterdam. Vooral in de treinen en de stations tussen de kop van Noord-Holland en Amsterdam zou sprake zijn van een groot gedrags- en veiligheidsprobleem. "Als dank voor vervoer worden vernielingen aangebracht en afval, braaksel en urine achtergelaten in treinen en op stations."

Eerdere chaos
In het verleden werd het treinverkeer al eens ontregeld op koninginnedag. In 2001 brak er rond Amsterdam Centraal een enorme chaos uit. Reizigers trokken aan de noodrem en gingen vervolgens te voet verder over het spoor. Daardoor werd het treinverkeer stilgelegd en werd het Centraal Station van Amsterdam overvol. Reden voor de ME om het station te ontruimen. Na de problemen van 2001 hebben de Nederlandse Spoorwegen op koninginnedag standaard een aangepaste dienstregeling. Dat ging heel wat jaren goed, maar in 2010 werd het treinverkeer opnieuw ernstig ontregeld. Opnieuw waren mensen die aan de noodrem trokken en vervolgens over de sporen gingen lopen de oorzaak.

Share

Recent Posts

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

1 dag terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

5 dagen terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

5 dagen terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

5 dagen terug

Ook Brusselse Eurostar-terminal krijgt opknapbeurt

Net als in Amsterdam krijgt ook de Brusselse terminal van Eurostar de komende tijd een…

6 dagen terug

Dit wordt de dienstregeling van de trein naar München

De Nederlandse Spoorwegen bevestigen het alsnog. In 2025 verdwijnt de ICE naar Basel en maakt…

7 dagen terug