Ontsporing Muiderpoort was te voorkomen

(Novum) – De ontsporing van een goederentrein bij het station Amsterdam-Muiderpoort in november 2008 had voorkomen kunnen worden als het spoorwegnet een mankementendetectiesysteem had gehad. Dit systeem had de machinist kunnen waarschuwen voor de warmgelopen wielbevestiging, waardoor de ontsporing ontstond. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid dinsdag.

De wielbevestiging brak uiteindelijk af, waardoor het rijstel naast de rails kwam te lopen. Negen van de 24 wagons ontspoorden uiteindelijk. Dit zorgde onder meer voor beschadiging van zo´n vijfhonderd meter spoor. Het treinverkeer rond Muiderpoort was bovendien twee weken ernstig verstoord. Doordat de wagons op de naastliggende sporen terechtkwamen, bestond er volgens de raad reëel gevaar voor een botsing met een andere trein. Er vielen geen gewonden. Door het ontsporing gold er een week lang een nooddienstregeling.

Voorkomen
De onderzoeksraad pleit voor het detectiesysteem dat al in veel andere Europese landen is ingevoerd. Het systeem bestaat uit een netwerk van sensoren en een alarmeringssysteem om de machinist te waarschuwen. Ontsporingsdetectie had ervoor kunnen zorgen dat de trein direct na de ontsporing tot stilstand was gekomen, waardoor het risico van een botsing met een andere trein had kunnen worden beperkt.

Niet verplicht
Spoorbedrijven willen de detectiesystemen volgens de onderzoeksraad wel invoeren, maar vinden dat de verantwoordelijkheid niet bij hen ligt. De systemen zijn niet wettelijk verplicht.

Proef
Een woordvoerster van spoorwegbeheerder ProRail laat in een reactie weten dat ´´wel degelijk´´ wordt gewerkt aan een detectiesysteem en dat op dit moment op het spoor bij Dordrecht een proef met een nieuw systeem (QuoVadis) loopt.
De proef is mede naar aanleiding van het ongeval bij Muiderpoort op gang gekomen. ProRail doet de test samen met goederenvervoerders. Als de proef slaagt, wordt het systeem ook op andere plaatsen in gebruik genomen. ´´Ongevallen op het spoor zijn niet altijd te voorkomen, maar we hebben de verantwoordelijkheid deze tot een minimum te beperken´´, aldus ProRail.

This post was last modified on 10 februari 2020 13:18

Share

Recent Posts

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

2 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

5 dagen terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

5 dagen terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

6 dagen terug

Ook Brusselse Eurostar-terminal krijgt opknapbeurt

Net als in Amsterdam krijgt ook de Brusselse terminal van Eurostar de komende tijd een…

7 dagen terug

Dit wordt de dienstregeling van de trein naar München

De Nederlandse Spoorwegen bevestigen het alsnog. In 2025 verdwijnt de ICE naar Basel en maakt…

1 week terug