Papieren treinkaartje met korting verdwijnt door oplossing dubbel opstaptarief

Vanaf 20 maart verdwijnt het papieren treinkaartje met korting definitief. Per die datum komt er een einde aan het dubbele opstaptarief met de OV-chipkaart, Nu moeten reizigers per treinvervoerder met de OV-chipkaart een opstaptarief van € 0,86 betalen. Daardoor is het papieren kaartje voor die reizigers nu nog voordeliger. Reizigers moeten nog wel per vervoerder blijven in- en uitchecken.

De oplossing kost staatssecretaris Mansveld in 2013 1,2 miljoen euro. Dat zijn de inkomsten die de vervoerders mislopen door het oplossen van het dubbele opstaptarief. De jaren erna moeten de vervoerders de compensatie zelf gaan regelen. Ze mogen 3 jaar lang de gemiste inkomsten doorberekenen aan de reiziger door een "zeer beperkte" tariefsverhoging, aldus Mansveld in een eerdere brief.

Papieren treinkaartje met korting
Omdat er per 20 maart een oplossing is voor het dubbele opstaptarief, komt er per die datum ook een einde aan het papieren treinkaartje met korting. De Nederlandse Spoorwegen wilden eigenlijk al begin dit jaar het treinkaartje met korting afschaffen, maar omdat er geen oplossing was voor het dubbele opstaptarief werd dat uitgesteld. Per 20 maart moeten houders van een Voordeelurenabonnement dus verplicht over op de OV-chipkaart. Ook vaste klanten die iemand met korting willen laten meereizen moeten dat dus via een OV-chipkaart regelen, omdat anders de meereiskorting niet gegeven kan worden.

Toch duurder
De treinreis kan door de oplossing toch nog euro´s duurder uitvallen. In het huidige tariefsysteem wordt een kilometer reizen bij NS steeds goedkoper naar gelang een reiziger meer kilometers aflegt. Die filosofie wordt niet meer toegepast bij de regionale vervoerders. Zij hebben de tarieven gelijkgetrokken aan het systeem dat gebruikt wordt voor bus, tram en metro.

Incidentele reizigers
Voor incidentele reizigers – die niet reizen met korting – blijven er tot eind 2013 wel papieren kaartjes beschikbaar. Eind 2013 moeten ook zij geloven aan de OV-chipkaart. Reizigers die dan geen OV-chipkaart hebben, kunnen bij de kaartautomaat een verchipt treinkaartje kopen. Zo´n wegwerpkaartje geeft dan recht om bij een specifiek station in- en uit te checken. De wegwerpkaarten zijn al jaren in gebruik in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam.

Adviezen
Reizigersorganisaties hadden gevraagd om het oplossen van het dubbele opstaptarief. Ook hadden ze bepleit om het papierenkaartje met korting pas af te schaffen als reizigers per treinreis slechts één keer hoefden in en uit te checken, maar dat advies wordt niet overgenomen. Er wordt wel naar gekeken of dat alsnog ingevoerd kan worden.

Foto: (c) Kialna Photography 

This post was last modified on 22 februari 2017 19:40

Share

Recent Posts

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

12 uur terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

4 dagen terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

4 dagen terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

5 dagen terug

Ook Brusselse Eurostar-terminal krijgt opknapbeurt

Net als in Amsterdam krijgt ook de Brusselse terminal van Eurostar de komende tijd een…

6 dagen terug

Dit wordt de dienstregeling van de trein naar München

De Nederlandse Spoorwegen bevestigen het alsnog. In 2025 verdwijnt de ICE naar Basel en maakt…

6 dagen terug