ProRail publiceert onvolledige cijfers

De prestatiecijfers die ProRail sinds dinsdag online heeft gezet zijn voor de stations Schiphol, Ede-Wageningen, Geldermalsen, Tiel en Mariënberg niet compleet. Volgens de cijfers viel in oktober en november maar liefst 8 procent van de treinen van en naar Schiphol uit. In werkelijkheid zijn er naar verwachting minder treinen uitgevallen, maar die cijfers zijn nog niet bekend. 

Treinreiziger.nl ontdekte direct op de dag van de lancering dat de cijfers niet compleet zijn. Op de site toont de grootte van de stip hoeveel treinen er op een station stoppen, en de kleur hoe goed of slecht het station scoort. Opvallend genoeg is de stip voor station Schiphol heel klein, terwijl er heel veel treinen stoppen. Bij de details van het station waren alleen gegevens voor de Thalys en Intercity Direct te vinden. Maar de cijfers van alle reguliere intercity´s en sprinters ontbreken in de gepresenteerde cijfers.

Bij nadere bestudering bleken de cijfers van meerdere stations niet volledig. Zo bevatten de stations van Ede-Wageningen, Geldermalsen en Tiel alleen de details van regionale treinen. Bij station Mariënberg ontbreken de cijfers voor de treinen Zwolle – Emmen.

  • Update: Het blijkt dat het een bewuste keuze is om op de 50 meetpunten soms niet alle reizigerstreinen te meten. Dat hangt af van de afspraken tussen de overheid en de vervoerder. Zo is Schiphol sinds de nieuwe concessie geen meetpunt meer voor de reguliere NS-treinen. Alleen voor de internationale treinen en Intercity Direct is het nog een meetpunt. Geldermalsen, Tiel en Ede-Wageningen zijn alleen meetpunten voor regionale concessies.

ProRail zegt de feedback mee te nemen in de verbetering van het dashboard. De spoorbeheerder zegt dat de cijfers correct zijn, maar dat ze geen compleet beeld geven omdat niet alle treinseries worden meegenomen.

NRC Q heeft de niet-complete cijfers inmiddels gebruikt, en tot de conclussie gekomen dat 6% van de treinen de afgelopen 12 maanden uitviel op Schiphol. Daarmee zou de uitval rond de luchthaven vele malen groter zijn dan rond alle andere stations. Maar dat cijfer is dus incompleet: het toont alleen de uitval van de Thalys- en Intercity Direct-treinen op dat station.

This post was last modified on 22 december 2016 10:30

Share

Recent Posts

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

23 uur terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

2 dagen terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

3 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

4 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

7 dagen terug

Harry Potterstoomtrein in Schotland stilgelegd, reguliere trein blijft rijden

De wereldberoemde Jacobite stoomtrein, ook wel Harry Pottertrein genoemd, mag in Schotland vooralsnog niet meer…

1 week terug