ProRail waarschuwt vakantiegangers

Elk zomerseizoen melden machinisten gevaarlijke situaties langs het spoor: Mensen die een sluiproute nemen, hun hond uitlaten of kinderen die op het spoor spelen. Om vakantiegangers te waarschuwen voor de gevaren van het spoor, heeft ProRail een campagne ontwikkeld voor vakantiegangers van recreatiebedrijven, zoals campings en kampeerboerderijen, die op minder dan één kilometer van een spoorweg liggen.

Langs het spoor lopen of spelen is levensgevaarlijk en daarom streng verboden. Een trein kan vaak niet op tijd remmen en de gevolgen kunnen catastrofaal zijn. Op ‘spoorlopen’ staat dan ook een flinke boete. Ook schrikt een machinist enorm als hij opeens mensen voor de trein ziet. Als mensen langs het spoor worden gesignaleerd, krijgen alle machinisten op dat traject een waarschuwing en moeten ze langzamer gaan rijden om een aanrijding te voorkomen. Hierdoor lopen alle treinen op het traject vertraging op.

Vakantiegangers zijn geneigd hun nieuwe omgeving te verkennen. Niet iedereen is zich bewust van de gevaren van het spoor, zeker kinderen niet. Daarom heeft ProRail een campagne ontwikkeld om vakantiegangers te waarschuwen. Zo’n 500 eigenaren van campings, kampeerboerderijen, jeugdherbergen en recreatieparken krijgen in de week voor Pasen (op 12 april en het begin van het vakantieseizoen) posters en flyers toegestuurd in diverse talen. Die kunnen zij ophangen en uitdelen aan hun gasten. Het is vooral belangrijk dat ouders hun kinderen waarschuwen niet bij het spoor te komen. ProRail probeert zo de veiligheid rond het spoor te vergroten en het aantal vertragingen terug te dringen.

Behalve campagnes voor bepaalde doelgroepen zet ProRail ook fysieke maatregelen in om ongewenst gedrag bij het spoor te voorkomen, zoals het plaatsen van borden of hekken. Daarnaast zien buitengewone opsporingsambtenaren toe op de naleving van de regels.

Foto: Mart Hopman / Treinreiziger.nl
 

Share

Recent Posts

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

7 uur terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

1 dag terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

2 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

3 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

6 dagen terug

Harry Potterstoomtrein in Schotland stilgelegd, reguliere trein blijft rijden

De wereldberoemde Jacobite stoomtrein, ook wel Harry Pottertrein genoemd, mag in Schotland vooralsnog niet meer…

1 week terug