Nieuws

Record aantal deelnemers Kilometer Kampioen: ruim 80

Hoeveel kilometer kun je in 24 uur afleggen met de trein? Die uitdaging gaan zeker 80 enthousiaste treinreizigers aan op zaterdag 24 juni. Dat zijn er meer dan bij de eerste editie in 2015. Het aantal deelnemers kan nog oplopen: inschrijven kan tot en met 18 juni.

De wedstrijd wordt georganiseerd door Treinreiziger.nl. Tegelijkertijd met de Kilometer Kampioen wordt ook de Stationskampioen gehouden. Bij die wedstrijd gaat het er om, zoveel mogelijk stations aan te doen in 12 uur. “Totaal zullen naar verwachting ruim honderd deelnemers die dag op pad gaan,” zegt organisator Hildebrand van Kuijeren. Al die deelnemers moeten Utrecht Centraal tussen 10 en 14 uur aandoen om een stempel te halen.

In 2015 werd de Kilometer Kampioen voor het eerst georganiseerd. Toen deden er uiteindelijk 70 deelnemers mee. Winnaar Bob Landman legde maar liefst 1593 kilometer af. Bob doet ook deze keer weer mee, en verwacht dat zijn oude record gaat sneuvelen. Menno de Vries, die bij de vorige editie net een kilometer te kort kwam om Bob te kunnen verslaan, verwacht eveneens dat het oude record gaat sneuvelen.

De winnaars van zowel de Kilometer Kampioen als de Stations Kampioen mogen hun overwinning vieren in de trein. Zo kan de winnaar van de Kilometer Kampioen kan kiezen uit een InterRail, Weekend Vrij abonnement of een reis voor twee personen naar Parijs. De stationskampioen krijgt een tegoedbon van 150 euro van de NS Spoordeelwinkel. Goed voor bijvoorbeeld een weekendje weg inclusief overnachting en treinreis.

Initiatiefnemer Hildebrand van Kuijeren met het boek De Kilometer Kampioen. foto: Ronald van den Heerik

De wedstrijd van Treinreiziger.nl is geïnspireerd door het boek De Kilometer Kampioen van A. D. Hildebrand. In dat boek uit de jaren vijftig wordt een (fictieve) wedstrijd beschreven. Volgens het boek was er een opstelwedstrijd over de Spoorwegen. Toen de jury geen winnaar kon kiezen, werden de finalisten uitgedaagd om op één dag zoveel mogelijk kilometers met de trein te maken. Bij die wedstrijd mocht ieder station maximaal één keer worden aangedaan. De jongens kregen wat geld mee, zodat ze eventueel voor of na hun reis ergens konden overnachten. Als bewijs moesten de jongens op de stations een stempel halen. De jongens uit het boek haalden de 1.000 kilometer niet.

In de huidige wedstrijd zijn de regels versoepeld, zodat er meer flexibiliteit is. Grappig detail: zestig jaar geleden werd het boek geschreven door (A.D.) Hildebrand, nu is Hildebrand de voornaam van de initiatiefnemer van de wedstrijd.

Handige informatie:

Deelnemer Lange Lex maakte in 2015 deze video:

This post was last modified on 8 juni 2017 12:22

Share

Recent Posts

Reageren (tijdelijk?) uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

1 uur terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

1 dag terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

6 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

1 week terug