Nieuws

Regels aangescherpt voor treindienstleiders: games verboden

Computerspelletjes spelen of films kijken op de eigen smartphone, tablet of laptop is voor treindienstleiders voortaan taboe. ProRail heeft dat recentelijk in een brief kenbaar gemaakt aan het personeel. Dat bevestigt de spoorbeheerder naar aanleiding van een berichtgeving in De Telegraaf.

We willen met de brief preventief handelen en alle afspraken bevestigen” aldus ProRail in de ochtendkrant.

Het treinverkeer wordt op 13 verkeersleidingsposten in goede banen geleid. Als er geen ontregeling is, worden de seinen en wissels in het algemeen automatisch bediend door ARI (Automatische rijweginstelling). Treindienstleiders hebben dan niet veel werk te doen, maar films of spelletjes spelen op de smartphone is niet toegestaan. “Het spelen van een spel of het kijken van films op de eigen smartphone, tablet of laptop hebben een intensief karakter. Ze vragen een dusdanige inspanning en concentratie, dat de uitvoering van taken onder druk komt te staan. Deze activiteiten zijn op de werkvloer verboden,” schrijft de spoorbeheerder in de brief.

ProRail zegt in de krant “niet de indruk te hebben dat er veel spelletjes worden gespeeld op het werk. Maar we willen met de brief preventief handelen en alle afspraken bevestigen. Mensen met verantwoordelijke functies moeten altijd nadenken over iedere vorm van afleiding. Die moet voorkomen worden.” Als er een storing is, heeft de treindiensleider het wel erg druk.

Mobieltjes, tablets en laptops zijn in de huidige samenleving niet meer weg te denken, erkent ProRail. Maar tijdens het werk moeten spoorverkeersleiders er niet meer mee doen dan bellen of even snel iets opzoeken. Al het overige betekent afleiding van veiligheidstaken die concentratie vergen, aldus de spoorbeheerder.

Aanleiding voor de brief is een treinongeluk in Zuid-Duitsland, waardoor een jaar geleden twaalf doden vielen en ruim tachtig mensen gewond raakten. Gebleken is dat de treindienstleider tot vlak voor het moment van de crash spelletjes op zijn telefoon aan het spelen was. Hij is veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. ProRail legt het verbod ook op om aansprakelijkheid van werknemers voor dit soort fatale ongevallen te voorkomen, zo blijkt uit de brief, die in handen is van De Telegraaf.

(c) Treinreiziger.nl / ANP

This post was last modified on 22 februari 2017 17:27

Share
Tags: Veiligheid

Recent Posts

Reageren (tijdelijk?) uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

19 uur terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

2 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

7 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

2 weken terug