alles over oenbaar vervoer
u bent hier: reizen // e-ticket
E-ticket van NS
Op zoek naar een extra goedkoop treinkaartje? Bij B-Europe kunt u ook een e-ticket kopen voor NS. Dit treinkaartje is iets goedkoper dan bij NS zelf. Handig is ook dat u tegenwordig met iDEAL bij B-Europe kan betalen. Als u een Voordeelurenkaart heeft kunt eveneens de gebruikelijke 40% korting krijgen (zie vraag 3). NMBS verkoopt echter niet op ieder traject treinkaartjes (zie vraag 1).

Omdat wellicht nog niet iedereen gewend is aan de mogelijkheden van B-Europe, hebben we hieronder een aaantal veel voorkomende vragen opgesteld én beantwoord.

Voor welke trajecten verkoopt NMBS treinkaartjes?
Alleen treinkaartjes van of naar Amsterdam Centraal, Schiphol, Arnhem, Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal worden verkocht via NMBS Europe. Op andere routes mag NMBS Europe van NS geen treinkaartjes verkopen. Uiteraard verkoopt NS wel op alle andere trajecten e-tickets.

Is een e-ticket in iedere trein geldig?
Ja. Op de route van uw treinkaartje mag u iedere trein nemen, uitgezonderd Thalys of City Night Line. De trein die u kiest heeft dus verder geen gevolgen voor uw reismogelijkheden binnen Nederland. Tenzij u een verbinding kiest met Thalys, dan is uw treinkaartje wel alleen geldig voor de trein die u gekozen heeft. Op uw e-ticket (zie afbeelding onderaan) wordt ook geen specifieke trein genoemd. Bij Intercity Direct en ICE kunt u ook iedere trein nemen, mits u een treinkaartje heeft met de benodigde toeslag. Als u aan geeft een voordeelurenkaart te hebben (zie volgende vraag), dan wordt het tijdstip van de trein meegewogen of u wel of geen korting heeft.

Hoe koop ik een e-ticket treinkaartje met korting?
Per reiziger kunt u de kortingen instellen. Dat doet u door het blauwe potloodje aan te klikken. Bij het bovenste witte veld kunt u diverse kortingskaarten selecteren, onder andere 40% korting in Nederland. Dit kunt u gebruiken als u in het bezit bent van de voordeelurenkaart voor de trein. U reis moet op maandag t/m vrijdag wel na 9:00 uur ´s ochtends plaats vinden. Op zaterdag en zondag kunt u zoals gebruikelijk ook voor 9:00 uur met de trein reizen. (NB: NMBS heeft aangegeven dat het e-ticket met korting zou vervallen per 29 juli, op 11 augustus 2014 bestaat de mogelijkheid nog steeds)

Hoe betaal ik met iDEAL?
Nadat u een trein heeft geselecteerd, komt u in de stap van de betaalwijze. U kiest hier iDEAL. Dit staat in het tweede rijtje. Na de betaling krijgt u het treinkaartje per e-mail. Dit moet u vervolgens uitprinten. Pe enkele reis en per persoon print u een e-ticket.

Waarom is het treinkaartje bij B-Europe goedkoper als het e-ticket van NS zelf?
Bij B-Europe betaal je de prijs van een treinkaartje die je een jaar eerder bij NS ook betaalde. Je ontloopt echter de inflatie verhoging die NS altijd in januari doorvoert. Dat komt doordat Europese spoorbedrijven al in september treintarieven met elkaar uitwisselen voor het volgende jaar. Omdat de prijsverhoging voor het nieuwe jaar dan nog niet is vast gesteld, geeft NS de tarieven door die op dat moment gelden. Zo doende mag B-Europe iets goedkopere treinkaartjes verkopen. Het verschil is vaak 2 tot 4 procent. Andere Europese bedrijven kunnen dat trouwens ook, maar leveren vaak geen e-tickets. 

Blijft het e-ticket met korting ook bestaan na 9 juli 2014?
Het voltarief e-ticket blijft sowieso bestaan na 9 juli 2014. Het digitale treinkaartje heeft een barcode waarmee zonodig een ov-chipkaart poortje geopend kan worden. De brede ov-chipkaart - ook geschikt voor minder validen - poortjes kunnen namelijk een barcode lezen. Bij NS verdwijnt in elk geval vanaf 9 juli het e-ticket met korting. Bij B-Europe verdwijnt het e-ticket met korting iets later, per 29 juli 2014.

Heeft een e-ticket via B-Europe dezelfde geldigheid als een NS kaartje?
Ja. Net als bij NS is ook het B-Europe e-ticket persoonsgebonden. Je moet dus je identiteitskaart meenemen tijdens je treinreis en je moet je eigen treinkaartje uitprinten. Voor ICE en Intercity Direct geldt een toeslag. Maar dat is ook zo met het NS e-ticket. Het enige verschil is de regeling Geld terug bij Vertraging. Als je vertraging hebt moet je een verzoek tot terugbetaling indienen bij B-europe, die regeling is minder ruimhartig dan van NS.

E-ticket van B-Europe / NMBS
Als er geen tijd staat afgebeeld op het e-ticket, dan is het kaartje geldig in alle treinen op dat traject. Uitgezonderd hogesnelheidstreinen. Dit treinkaartje is dus geldig in iedere trein op de route Rotterdam C - Eindhoven. 

Het E-ticket van NS

Adverteren   |    Contact   |    Colofon   |    Copyrights   |    Disclaimer   |    Pers   |    Webmasters   |    Vacatures   |    Over ons
Wintersport trein   |    Trein Zwitserland   |    Trein Duitsland   |    Trein Berlijn   |    Trein Parijs   |    Trein Brussel   |    Modelspoor   |    Trein Londen   |    Parkeren Schiphol