fbpx

Reiservaring: internationale treinreis wordt nachtmerrie

01 jun 2010 16:08

Reizen met de Franse hogesnelheidstrein TGV is comfortabel. Tenzij de trein overboekt is en je moet staan. Als de trein dan ook nog eens drie uur vertraging oploopt waardoor je Nederland pas een dag later bereikt, is de lol er af. Maar het wordt pas echt vervelend als je de treintickets in Nederland bent vergeten en een kennis naar Zuid-Frankrijk moet laten overkomen om staand, vertraagd en zonder controle naar huis te komen. Het overkwam Diederick Boomsma. Toch schrijft hij de trein voor een volgende keer niet direct af.

Vanuit Nederland vertrok Boomsma vol goede moed per vliegtuig naar Milaan, om vervolgens met vrienden af te reizen naar de omgeving van het Zuid-Franse Beziérs. Alles gaat goed, totdat Boomsma bedenkt dat hij het treinticket voor de terugreis niet heeft afgehaald op Amsterdam Centraal.

Uitprinten
Dan maar contact op zoeken met NS International. Maar dat is vanuit het buitenland niet zo makkelijk. Treinreiziger.nl verschaft uiteindelijk een nummer waarmee Boosma NS International kan bereiken. Maar NS International kan weinig aanbieden. “NS International en de Franse Spoorwegen (SNCF) kunnen niet bij elkaars reserveringen of boekingen. Daardoor kunnen de treintickets niet door de SNCF uitgeprint worden” legt Rose Teunissen van NS International uit.

Duur grapje
Voor Boomsma zat er niets anders op om een vriend in Amsterdam de tickets te laten afhalen en te laten overkomen naar Zuid-Frankrijk. Dat grapje kost Boomsma € 180 euro extra. Maar dan heeft hij wel zijn tickets.

Overboekt
Tickets, die uiteindelijk geen recht blijken te geven op een zitplek. En tickets die uiteindelijk niet gecontroleerd zullen worden. Want wat blijkt: de TGV is overboekt, en voor Boomsma zit er niets anders op om vanuit Zuid-Frankrijk in de trein te staan. “Het kan inderdaad voorkomen dat een TGV overboekt is. Op de balkons zijn wel klapzittingen zodat mensen toch kunnen zitten” zegt een woordvoerster van NS International.

Uren vertraging
Voor Boomsma echter geen vrije klapzitting op het balkon, want hij heeft nog meer pech. Direct nadat hij is ingestapt, blijkt er een aanrijding te zijn. De TGV raast nu niet met 300 kilometer per uur door het Franse land, maar staat ruim 2,5 uur stil. Daardoor stappen ook regionale reizigers naar Montpellier in de TGV waardoor het hele gangpad volgepropt staat met mensen.

Laatste trein gemist
Maar na 4 uur gestaan te hebben, heeft Boomsma iets meer geluk: er komen toch wat zitplekken vrij waardoor hij vanaf Lyon kan zitten. Wel moet hij regelmatig van plek wisselen voor iemand die een reservering heeft. Maar uiteindelijk bereikt hij met drie uur vertraging Brussel.
Daar wacht hem een nieuwe tegenvaller: de laatste Benelux naar Amsterdam is al weg. Gelukkig krijgt hij op vertoon van zijn ticket een hotel aangeboden. Daarmee heeft hij zijn ticket niet helemaal voor niets laten overkomen naar Zuid-Frankrijk.

Wonder
Ondanks alle vervelende ervaringen heeft Boomsma de trein voor de volgende keer nog niet afgeschreven. Dat mag een klein wonder genoomd worden. Boomsma: "In principe ben ik zeer gesteld op reizen met de trein, en ik zal niet op basis van deze ervaring de trein voortaan laten staan. Ik hoop alleen dat de NS snel wat minder moeilijk gaat doen met de tickets." 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *