Nieuws

Deze reizigers zijn niet blij met de tienminutentrein

Elke tien minuten een trein: vanaf december is dit tussen Amsterdam en Eindhoven dagelijks de realiteit. Vier maal per uur rechtstreeks en twee maal per uur met overstap in Utrecht. Voor de meeste intercityreizigers vormt de wijziging een grote verbetering. Maar op een aantal trajecten pakt de tienminutentrein voor reizigers juist nadelig uit.

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als aansluitingen slechter worden of treinen slechter verspreid gaan rijden. Dat is bijvoorbeeld van toepassing tussen Breukelen en Amsterdam. Daar rijdt nu elk kwartier een trein. Vanaf december wijzigt dat. Er blijven weliswaar vier treinen per uur rijden, maar de wachttijd tussen twee treinen kan straks oplopen tot 26 minuten. De treinen kunnen namelijk door de tienminutentrein niet meer goed verspreid over het uur vertrekken. “Tussen Amsterdam Bijlmer en Amsterdam Centraal maken de Intercity’s en Sprinters gebruik van dezelfde sporen. Als de Sprinter elk kwartier zou vertrekken, dan zou ‘ie in de weg gaan zitten van de intercity. Daarom rijden straks twee treinen vier minuten na elkaar, en daarna 26 minuten niets,” legt redacteur Hildebrand van Kuijeren uit. Bovendien wordt de reistijd voor deze reizigers tot 5 minuten langer.

Rivierenland
Andere reizigers die niet blij zijn met de tienminutentrein, zijn reizigers in Rivierenland. De treinreis Utrecht – Kesteren duurt straks bijvoorbeeld geen 51 minuten meer, maar 1 uur en 15 minuten. “De aansluiting in Tiel gaat er behoorlijk op achteruit. Ook weer door de tienminutentrein. Het wordt zelfs sneller om via Arnhem te reizen. Maar dan kost een enkeltje opeens geen 9,66 euro meer, maar 16,43 euro. Dus dat zullen denk ik niet veel reizigers doen,” zegt redacteur Hildebrand van Kuijeren.

Noord-Holland
Ook tussen Amsterdam en Uitgeest / Alkmaar zal er waarschijnlijk beperkt enthousiasme zijn voor de tienminutentrein. Nu rijden de intercity’s Amsterdam – Alkmaar nog elk kwartier. Straks gaan treinen slechter verspreid rijden. Daarnaast wordt de reistijd Uitgeest – Amsterdam langer, doordat de Sprinter aan de kant moet voor de intercity. Een paar keer per dag kan de trein bovendien niet doorrijden richting richting Breukelen.

Per saldo
Ondanks al deze nadelen is de verwachting dat er per saldo meer reizigers op vooruit gaan dan achteruit. “Maar de impact voor de mensen die erop achteruit gaat is veel groter,” zegt van Kuijeren. Rover stelde eerder dat de Sprinter-reizigers het kind van de rekening dreigen te worden. “En in zekere zin lijkt dat inderdaad zo,” beaamt Van Kuijeren. In de kern wordt dat probleem veroorzaakt doordat Sprinters bijna overal ieder kwartier blijven rijden, en dat matcht niet met de tienminutentrein.

 

This post was last modified on 13 november 2017 10:47

Share

Recent Posts

Reageren tijdelijk uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

22 uur terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

2 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

1 week terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

2 weken terug