Home

Reizigersorganisaties: Impact winterweer buitensporig

Reizigersorganisatie Rover heeft bij ProRail en NS om opheldering gevraagd over de buitensporige impact en duur van de winterweerverstoringen. Met name de storingen zondag rond Gouda en Amersfoort hadden een enorme impact. 

Zondag reden er van 14:00 tot 21:30 nauwelijks treinen van en naar Gouda. Ook Amersfoort was zondag tussen 14:40 en 19:00 uur nauwelijks bereikbaar. “Rover begrijpt dat er meer storingen zijn dan anders met sneeuw, maar maakt zich wel zorgen om de aanhoudende impact van storingen op enkele belangrijke spoorknooppunten,” zegt de reizigersvereniging in een persbericht. De storingen bij Gouda en Amersfoort hadden volgens Rover een buitensporige impact en duur.

Nutteloos

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV gaat nog een stapje verder. “Het is de NS en ProRail zondag niet gelukt om de treindienst op een behoorlijke manier gaande te houden. Het preventief opheffen van treindiensten heeft niet geleid tot het blijven rijden van de resterende treinen, en daarmee is de totale nutteloosheid van deze maatregel aangetoond,” stelt voorzitter Rikus Spithorst van de vereniging. Spithorst heeft zich in het verleden ook al eerder kritisch uitgelaten over de nooddienstregeling bij winterweer.

Honderden reizigers

Volgens Spithorst had de NS zondag op het traject Amsterdam – Rotterdam te maken met een groot gebrek aan zitplaatsen. “Wegens plaatsgebrek in de treinen bleven op de perrons van Amsterdam, Schiphol en Rotterdam honderden reizigers achter,” stelt hij. Die problemen werden veroorzaakt doordat de Intercity Direct minder vaak reed.

Te korte treinen

Ook Rover klaagt dat de treinen niet lang genoeg waren tijdens de uitgedunde dienstregeling. “Een ramp is niet te managen, de gevolgen wel,” stelt Rover. Volgens Rover heeft NS de treinen niet verlengd. “Dat is wel een van de beloftes die NS deed, bij een uitgedunde dienstregeling zouden treinen verlengd worden.” Als voorbeeld noemt Rover de tienminutentrein Amsterdam – Eindhoven. “Die is gereduceerd tot een dertigminutentrein en met slechts drie rijtuigen bovendien een stuk korter dan normaal. Op de trajecten Utrecht – Nijmegen en Utrecht – Rotterdam is de treindienst teruggebracht tot een halfuursdienst, wat met de huidige zeswagentreinen niet is op te vangen.”

Wisselverwarming

Zondag waren er op tal van plekken wisselstoringen. Volgens Spithorst bleken de wisselverwarmingen op veel plekken niet te functioneren. Hij vreest dat het vandaag weinig beter zal gaan. “Dat ook in het wegverkeer problemen waren, doe aan het falen van NS en ProRail niets af. Wijzen naar een ander is nooit een sterk argument,” stelt Spithorst namens Voor Beter OV.

This post was last modified on 12 december 2017 12:26

Share

Recent Posts

Reageren (tijdelijk?) uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

14 uur terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

2 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

7 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

2 weken terug