SBB Intercity-Neigezug (ICN)

De ICN, ook wel aangeduid als SBB RABDe 500 is een elektrisch treinstel van de Zwitserse spoorwegen (SBB). De treinen zijn uitgerust met kantelbaktechniek en zijn bestemd voor het langeafstandspersonenvervoer. De ICN is tussen 1999 en 2005 geleverd en heeft een maximum snelheid van 200 kilometer per uur. 

De beslissing om dit type treinstel te gaan bouwen viel in 1987. De aanleiding was het concept Bahn & Bus 2000, handelend over het verkorten van de reistijd zonder ingrijpende veranderingen aan de infrastructuur. In 1995 werd een aanbesteding voor de bouw van deze treinen uitgeschreven. Op 2 juli 1996 werd de eerste serie van 24 treinen gegund aan het consortium bestaand uit de partijen Adtranz, FIAT-SIG en SWG. De aflevering begon in 1999.

Tweede serie
Na de eerste serie volgde een tweede serie van twintig treinstellen. De tweede serie ICN treinstellen is gebouwd bij Bombardier (in Zürich Oerlikon en Pratteln) en bij Alstom (in Neuhausen). In totaal zijn daarmee 44 treinstellen van de RABDe 500 serie gebouwd.

Constructie en techniek
Het treinstel is opgebouwd uit rijtuigen met een aluminium frame. Deze treinstellen kunnen tot drie stuks gecombineerd rijden, in de praktijk gebeurd dit nauwelijks. Twee ICN treinstellen gekoppeld komt wel dagelijks voor. Een gekoppeld ICN treinstel heeft een lengte van bijna 380 meter. 
De treinstellen zijn uitgerust met luchtvering en kantelbaktechniek. Door deze installatie is het mogelijk dat het rijtuig gaat kantelen en daardoor meer comfort in de bochten merkbaar is. Met deze treinen kon de snelheid met 10% tot 20% verhoogd worden.

Samenstelling
Een ICN treinstel is 7-delig en bestaat uit vier tweede klas rijtuigen, twee eerste klas bakken en een restauratierijtuig. De trein geeft in zijn geheel plaats aan 477 reizigers, waarvan 125 in de eerste klas en 326 in de tweede klas. De overige zitplaatsen bevinden zich in het restauratie rijtuig (20 zitplekken) of op de balkons (6 klapzittingen). 

Dienstregeling
De ICN treinstellen zijn te zien op de volgende routes:

  • St. Gallen – Zürich HB – Biel/Bienne – Lausanne / Geneve
  • Basel SBB – Biel/Bienne – Lausanne / Geneve
  • Basel SBB – Luzern – Bellinzona – Lugano – Chiasso
  • Zürich HB – Bellinzona – Lugano – Chiasso

De eerste twee genoemde treindiensten geven in Biel/Bienne aansluiting op elkaar. De laatste twee treinseries verzorgen samen vanaf Arth Goldau een uursdienst. 

Bron: wikipedia , licentie onder Creatieve Commons 3.0. Foto´s zijn afkomstig van de SBB.

 

Onderstaande foto´s zijn gemaakt door David Gubler en afkomstig van bahnbilder.ch. De foto´s zijn beschikbaar onder cc-by-nc-sa licentie. 

This post was last modified on 28 oktober 2016 14:53

Share
Tags: Materieel

Recent Posts

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

14 uur terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

1 dag terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

2 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

3 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

7 dagen terug

Harry Potterstoomtrein in Schotland stilgelegd, reguliere trein blijft rijden

De wereldberoemde Jacobite stoomtrein, ook wel Harry Pottertrein genoemd, mag in Schotland vooralsnog niet meer…

1 week terug