Slaaptrein verdwijnt niet helemaal uit Nederland

Vanavond vertrekt de laatste dagelijkse nachttrein vanuit Nederland. Maar daarmee is de slaaptrein nog niet helemaal uit Nederland verdwenen. Ook komende winter blijft er wekelijks een nachttrein rijden richting de Oostenrijkse Alpen. 

Het gaat om de Alpen Expres van de Treinreiswinkel, die voor het eerst wekelijks een slaaptrein naar de Oostenrijkse Alpen laat rijden. "Via de Treinreiswinkel reisden per jaar ca. 25.000 passagiers met City Night Line, dat was nogal een behoorlijk aantal. Dat kan nu niet meer. Onze Alpen Express is de enige nachttrein die in Nederland overblijft," zegt directeur Helmut Brall tegenover Treinreiziger.nl. De organisatie huurt recent opgeknapte rijtuigen. "Die zien er voor hun leeftijd nog goed uit," aldus Brall.

De nachttrein rijdt in het winterseizoen (23 december – 18 maart) op vrijdagavond vanuit Nederland. De trein start in Den Haag en rijdt vervolgens via Leiden, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Eindhoven en Venlo richting de Oostenrijkse Alpen. Op zaterdagavond vertrekt de trein uit Oostenrijk weer naar Nederland.

Wie naar de Oostenrijkse Alpen wil, kan ook met de ICE naar Düsseldorf en daar overstappen op de NightJet van de ÖBB naar Innsbruck. Die trein rijdt wel dagelijks. "De boekingen met ICE naar Düsseldorf en dan NightJet naar München/Innsbruck lopen goed, beter dan we hadden verwacht," zegt Brall. Hij wijst erop dat het aantal overstappen richting de Oostenrijkse Alpen gelijk blijft, omdat de City Night Line slechts dagelijks tot München reed.  

Tot en met de winter van 2014/2015 werden de Alpen Expres en de Ski Trein uitgebaat door EETC. Dat bedrijf besloot plots de stekker uit de succesvolle formule te trekken. Afgelopen winter (2015/2016) nam Railpromo het stokje over met een treindienst Brussel – Nederland – Oostenrijkse Alpen. Doordat dit jaar tijdens belangrijke weekenden geen treinverkeer mogelijk is tussen Nederland en België, rijdt de Austria Express van Railpromo dit jaar niet.

Foto: De Alpen Expres een paar jaar geleden, toen nog uitgebaat door EETC.

This post was last modified on 5 januari 2017 12:17

Share

Recent Posts

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

4 uur terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

22 uur terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

2 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

3 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

6 dagen terug

Harry Potterstoomtrein in Schotland stilgelegd, reguliere trein blijft rijden

De wereldberoemde Jacobite stoomtrein, ook wel Harry Pottertrein genoemd, mag in Schotland vooralsnog niet meer…

7 dagen terug