Smart-OV en FlixBus winnen prijs

Dat reizigers in de toekomst ook met hun smartphone kunnen betalen in het openbaar vervoer is de beste verbetering van 2015. Daarmee is Smart-OV de winnaar van de Blije Reizigersprijs van Railforum. De vakprijs, die dit jaar niet door Railforum maar door OV-Magazine wordt uitgereikt, gaat naar Flixbus.

Vorig jaar reikte Railforum een jury-prijs, vakprijs en publieksprijs uit. Dit jaar heeft de kennisorganisatie vijf projecten genomineerd en werd de prijs alleen door het publiek bepaald. OV-Magazine heeft de vakprijs voortgezet en koos Flixbus als winnaar. Flixbus was niet door Railforum genomineerd.

“FlixBus heeft het geflikt: intercitybussen op binnenlandse relaties waar de trein het laat liggen,” stelt OV-Magazine in het juryrapport. “Met deze nieuwe directe verbindingen schudt FlixBus de Nederlandse ov-sector wakker. Welkom in Nederland. Dat jullie komst – net als in Duitsland – maar tot meer productverbeteringen mag leiden, op de weg en op het spoor. Bijvoorbeeld door snelle, rechtstreekse railverbindingen (ook met het Ruhrgebied en de Vlaamse Ruit), scherpere tarieven en betere wifi. Meer keuze betekent blijere reizigers.”

De publieksprijs werd vanmiddag door Rover-voorzitter Arriën Kruyt overhandigd aan Inge Keur van GVB voor de proef Smart-OV. Opmerkelijk is dat de proef nu al wordt beloond door Railforum, omdat alleen gerealiseerde verbeteringen in aanmerking komen voor de prijs. Smart-OV werd genomineerd nog voordat de proef met reizigers überhaupt begon. Pas vandaag is de proef gestart met 200 reizigers. Als alles meezit wordt het betalen met de smartphone in 2016 uitgerold.

Vorig jaar was RET met Reizen op Rekening de grote winnaar van de Blije Reizigersprijs en in 2013 was open-data strijder Stefan de Konink de winnaar.

Foto: Flixbus-oprichter André Schwämmlein in Amsterdam bij de lancering van het ic-bussen netwerk

This post was last modified on 6 juni 2017 11:54

Share

Recent Posts

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

9 uur terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

1 dag terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

2 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

3 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

6 dagen terug

Harry Potterstoomtrein in Schotland stilgelegd, reguliere trein blijft rijden

De wereldberoemde Jacobite stoomtrein, ook wel Harry Pottertrein genoemd, mag in Schotland vooralsnog niet meer…

1 week terug