Spoorstaking in België en Frankrijk houden aan

De spoorstaking in België, die vooral Wallonië treft, gaat in ieder door tot en met vrijdagmorgen. Overleg leidde donderdagmiddag niet tot een akkoord. De partijen komen vrijdag om 11.30 weer bij elkaar om tot een oplossing te komen. Ook bij de Franse spoorwegen (SNCF) wordt er gestaakt.

Het treinverkeer lag donderdag in Wallonië vrijwel volledig plat. Ook in Vlaanderen was er overlast, in de ochtend vielen slechts 2 van de 10 treinen uit, maar in de middag werd de hinder groter. De dienstregeling tussen Antwerpen en Brussel werd door de staking gehalveerd. Tussen Amsterdam en Brussel moeten treinreizigers ook rekening houden met vertraging, volgens NS International hangt dat samen met de staking. Daarnaast heeft de Benelux nog last van een ander probleem. Tussen Maastricht en Luik vielen ook veel treinen uit door de staking.

De Franstalige vakbonden besloten woensdagavond tot een spontane staking in België. Reizigersverenigingen in België reageerden "woedend", wijzend op de afspraak tussen de spoorwegen en de vakbonden dat een staking minstens tien dagen van tevoren moet worden aangekondigd. "Studenten, werkende mensen en andere reizigers worden eens te meer gegijzeld, zonder dat ze de tijd kregen om naar een alternatief op zoek te gaan.´´ Ook het goederenvervoer ondervindt hinder.

Thalys en andere hogesnelheidstreinen lijken weinig last te hebben van de staking van de Belgische spoorwegen (NMBS). Ook in Frankrijk is er een spoorstaking, die begon al op 24 mei. De staking bij de SNCF loopt echter vrijdagochtend af. In Frankrijk vielen diverse TGV-treinen uit door de staking. Thalys is ook door deze staking nauwelijks getroffen. 

Spoorpersoneel in België is kwaad over een besluit waardoor ze minder verlofdagen krijgen. "Het kan best zijn dat de bonden en de spoormensen ontevreden zijn, maar het is onaanvaardbaar dat de reiziger, en zij alleen, hiervoor het gelag moet betalen," aldus de reizigersverenigingen. De Belgische Minister van Mobiliteit François Bellot noemde de staking onbegrijpelijk en riep de bonden op hun gezonde verstand te gebruiken en de actie af te breken.

This post was last modified on 22 december 2016 10:29

Bekijk reacties

  • Ik heb een retour Thalys eerste klas Amsterdam/Paris 28 Mei en terug Paris/Amsterdam
    1 Juni
    Wat te doen Rijden deze treinen op bovengenoemde data ?

Share

Recent Posts

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

16 uur terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

4 dagen terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

4 dagen terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

5 dagen terug

Ook Brusselse Eurostar-terminal krijgt opknapbeurt

Net als in Amsterdam krijgt ook de Brusselse terminal van Eurostar de komende tijd een…

6 dagen terug

Dit wordt de dienstregeling van de trein naar München

De Nederlandse Spoorwegen bevestigen het alsnog. In 2025 verdwijnt de ICE naar Basel en maakt…

6 dagen terug