Home

Staking dreigt bij streekbussen

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de werknemers in het streekvervoer zijn op niets uitgelopen. Dat meldt vakbond FNV donderdag. Daardoor dreigen er acties bij het streekvervoer.

De afgelopen periode hebben de vakbonden meerdere keren onderhandeld met de vervoerders. Woensdag stonden de laatste onderhandelingen op het programma. De vakbonden hebben echter geen akkoord weten te sluiten met de vervoerders. FNV wil meer loon voor de chauffeurs en wil afspraken maken om de werkdruk te verlagen.

Paula Verhoef, bestuurder FNV Streekvervoer: “Wat vooral enorm tegenviel, is de onwrikbaarheid van werkgevers rond werkdruk. Als we daar geen afspraken over kunnen maken, houdt het wat de werknemers betreft echt op.” Volgens FNV zijn de bazen in het streekvervoer “zo langzamerhand slavendrijvers”. Eén van de kritiekpunten is dat de vervoerder meekijkt via de boordcomputer. “Dat is een verstikkend regiem,” foetert het FNV. Verder komen de chauffeurs volgens de bond in de knel bij hun plaspauzes.

De vervoerders zijn bereid om 2 procent meer loon te betalen. FNV wil een verhoging van 3,5. In overleg met de achterban gaat de vakbond vervolgacties plannen. “We beginnen met ludieke acties. Het is voor de werknemers een laatste redmiddel, dit is een noodkreet van de chauffeurs,” aldus de bond. De CAO Openbaar Vervoer geldt voor 13.000 werknemers in die sector. De regionale treinen vallen onder een andere CAO (CAO Multimodaal). Daar dreigen dus geen stakingen.

This post was last modified on 23 november 2017 12:53

Bekijk reacties

  • Ik ben een gebruiker van het streekvervoer Waterland. Ik sta achter u ivm de wensen, Maar wij als reiziger worden nu voor de zoveelste keer gepakt. Kan het ook een actie zijn waarbij de reiziger nu eens niet de dupe wordt? Laat de reiziger woensdag 27 juni gratis en voor niets reizen. Dan heb je ook de bazen. Geen inkomsten, maar de reiziger kan in ieder geval wel reizen. Wij, als reiziger staan achter de actie, maar willen niet weer alleen de dupe zijn.Het moet een keer afgelopen zijn met het over de rug van de reiziger spelen.Ik gun jullie strijd, maar denk ook eens aan ons in de regio, die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.

  • ik vraag mij af of jullie beseffen waar jullie mee bezig zijn.ik snap het probleem, sta daar achter, maar jullie treffen de reiziger en de directies lachen daar om. misschien nooit gedacht aan en methode om de reizigers nu maar eens voor niets mee te nemen, zonder te betalen? Daar heb je de directie ook mee en deze keer de reiziger eens niet.
    Wij zijn nu al een paar keer de dupe geweest van de acties, maar nu raakt de maat een beetje vol.Zeker in de regio. Geen alternatief, dus lopen (kan ik niet) of thuis zitten (en de afspraak in het ziekenhuis betalen). Ben benieuwd of jullie hier ook eens aan kunnen denken.

Share

Recent Posts

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

9 uur terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

4 dagen terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

4 dagen terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

5 dagen terug

Ook Brusselse Eurostar-terminal krijgt opknapbeurt

Net als in Amsterdam krijgt ook de Brusselse terminal van Eurostar de komende tijd een…

5 dagen terug

Dit wordt de dienstregeling van de trein naar München

De Nederlandse Spoorwegen bevestigen het alsnog. In 2025 verdwijnt de ICE naar Basel en maakt…

6 dagen terug