fbpx
Foto: (c) Shutterstock.com / Longfin Media

Stakingen spoorpersoneel Italië aangekondigd, later ook grondpersoneel vliegvelden

09 jul 2023 14:01

Reizigers naar Italië dreigen komende week te maken te krijgen met stakingen. Vakbonden hebben acties op het spoor aangekondigd die waarschijnlijk een groot deel van het treinverkeer stilleggen, melden Italiaanse media. Twee dagen later legt grondpersoneel van vliegvelden het werk neer.

De spoorstakingen treffen zowel Trenitalia, eigendom van de Italiaanse staatsspoorwegen, als de private uitbater van hogesnelheidstreinen Italo. Het personeel van deze maatschappijen legt donderdag om 03.00 uur in heel het land het werk neer en hervat dit op vrijdag om 02.00 uur. Trenitalia waarschuwt dat treinen deels of volledig kunnen uitvallen.

Hoogoplopend conflict

Volgens de zes organiserende vakbonden van de staking speelt bij Trenitalia een hoogoplopend conflict over roosters en werkdruk, meldt het Italiaanse persbureau ADN Kronos. Medewerkers van Italo zijn ontevreden over het loonbod dat hun werkgever heeft gedaan.

Ook vliegvelden

Twee dagen na de spoorstaking is het de beurt aan medewerkers van vliegvelden in Italië. Personeel dat verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld inchecken en de afhandeling van bagage legt van 10.00 tot 18.00 uur het werk neer, meldt persbureau ANSA. Werknemers eisen een nieuwe cao, aangezien de oude al zes jaar geleden is verlopen. Eind mei was er ook al een staking op Italiaanse vliegvelden.

26 gedachten aan “Stakingen spoorpersoneel Italië aangekondigd, later ook grondpersoneel vliegvelden”

 1. Bert Sitters schreef:

  Wanneer zijn de tolwegen aan de beurt?

 2. Opa Ties schreef:

  Europeanen zijn erg goed in staken.

  1. Erno-Berk schreef:

   Noem eens landen met een kwalitatief hoogwaardig spoornetwerk waar nauwelijks gestaakt wordt? Zwitserland? Zuid-Korea? Japan?

   1. Anoniem schreef:

    In Azië wordt zelden of nooit gestaakt. Andere cultuur.

    1. dries molenaar schreef:

     jaja, een beetje een onderdanighied moet gekoesterd worden. Vooral als je er zelf niet aan hoeft te voldoen.

    2. Anoniem schreef:

     In Azië zijn spoorwegen ook gewoon commerciële bedrijven. Personeel weet daar ook dat het bedrijf zichzelf moet kunnen bedruipen en dat het niet uit de staatsruif kan eten. Als het niet rendabel is gaat de boel gewoon dicht.

    3. Anoniem schreef:

     Ja waar ze leven als slaven? En 14 uur of meer werken? Mooi he? Andere mentaliteit?

  2. dries molenaar schreef:

   Onzin. Vreemd overigens dat iedereen hier wil komen wonen en niet in landen wil blijven waar niet gestaakt mag worden.

   Lekker dictatuur houdt de mensen bij de les. Zo gek was de bezetting niet. Hoewel er zelfs toen gestaakt werd. Hoe durfden ze.

   1. Anoniem schreef:

    Ik zie zelden Japanse of Koreaanse asielzoekers.

    1. dries molenaar schreef:

     Die durven niet, vluchtreden genoeg die elders ook als geaccepteerde nood gezien worden.

 3. Baardstaart schreef:

  Ook in Nederland waren er stakingen vanwege werkdruk, personeelsgebrek, inflatie en aanverwante problemen en was ook in Duitsland en nu in Italie. Maar waarom speelt dit niet in de luchtvaart? Ook dit is een arbeidsintensief gebeuren.

  In elk geval, diegene, die dit jaar met de zomervakantie een treinvakantie naar Italie gepland hebben zijn in elk geval de sjaak en zal volgend jaar weer met de auto of vliegtuig nemen.

  1. Tim H schreef:

   Het verschil is dat bij de spoorwegen nog steeds de ouderwetse ambtenarencultuur heerst bij personeel en vakbonden. In de luchtvaart is dat toch veel minder.

  2. dries molenaar schreef:

   Vliegen is vooral veel uitvreten. Af en toe een paar uurtjes werken, lang betaalde pauzes en dan weer een paar uur. SOmmigen wonen in het buitenland, dragen niets bij, vliegen gratis met KLM naar het werk (op onze kosten) maar krijgen wel Covid steun uit Nederland. Arbeidsintensief hoor.
   Alleen de mensen in de kelders werken hard. En verdienen veel te weinig.

   1. Anoniem schreef:

    Ha ha, die leuke SP praatjes.

   2. Bert Sitters schreef:

    @Meneer Molenaar.
    Ik ben het deze keer volledig met u eens. Laat die persoon die zich verschuilt achter “anoniem” maar roeptoeteren. Is niet meer dan een lafbek.

    1. Anoniem schreef:

     Anoniem is de standaardnaam bij blanco laten van de naam. Het zullen wel meerdere lieden zijn. We laten het maar voorbij varen.

    2. dries molenaar schreef:

     Zoals hier boven, van mij 🙂

    3. Anoniem schreef:

     Bert lafbek sitters die zou dit nooit tegen iemand in het openbaar durven te zeggen…
     Internet warrior noemen we ze

    4. Bert Sitters schreef:

     Ja hoor ik doe dit onder mijn eigen naam en verschuil mij niet onder anoniem. Als je geen lafbek bent, vertel dan wie je bent.

   3. Anoniem schreef:

    Bla bla bla allemaal smoesjes om het reizen met de trein goed te praten….

    1. Bert Sitters schreef:

     Anonieme smoesjes. Wil de echte anoniem nu opstaan.

 4. Treingraag schreef:

  Stoptrein Brenner – Innsbruck vertrekt van kopspoortje met 4 cijfers. Voor de Italië ontvluchtende reiziger.

  1. dries molenaar schreef:

   Romeinse cijfers? Zoals VIII voor spoor 8?

 5. RdeJ schreef:

  Het valt mij op dat steeds dezelfde critische schrijvers aan het woord zijn en ws niets anders te doen hebben. Het gelijk willen hebben en betweterig reacties sturen en zelfs grof taalgebruik en afbellen niet schuwen. Als redactie van treinreiziger.nl zou dit soort berichten geweerd moeten worden.

  1. Loek Voorn schreef:

   Ben ik het helemaal mee eens.
   Jammer dat de discussie regelmatig afglijdt naar dit niveau.

 6. . schreef:

  Nou toe maar precies middenin het zomervakantie hoogseizoen met de uitreizende toeristen naar Italië. Wat een toeval dat ze precies dan gaan staken..ik vraag me wel eens waarom zoveel Nederlanders naar Frankrijk en Italië willen met al die tolwegen daar.

  even een anecdote: er is een aflevering in The Simpsons waarin Homer gevraagd wordt of Frankrijk of Italië to bombarderen en hij zegt zonder een seconde na te denken, Frankrijk. De man die de vraag stelde antwoordt daarop: hmm, niemand zei me ooit, Italië.
  https://www.youtube.com/watch?v=elDUT1P07PQ

  als U naar Italië wilt dan zal de internationale trein van München naar Verona nog wel rijden vermoed ik, bij Brixen eruit, Súd-Tirol is voor mij het enige interessante gebied in Italië. In de rest van het land zul je mij er niet vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *