Home

Proef enkelvoudig inchecken op Valleilijn van start

De Nederlandse Spoorwegen en Connexxion zijn begonnen testers te zoeken voor de proef voor enkelvoudig in- en uit te checken op de Valleilijn. Reizigers kunnen zich aanmelden op de site valleilijnproef.nl. Volgend kwartaal zal de proef pas echt van start gaan.

De vervoerders spreken van drie proeven. “Deze maand wordt het kopen van een e-ticket via de mobiele telefoon geïntroduceerd” schrijven de partijen in het persbericht. Maar echt nieuw is deze mogelijkheid niet. Al vorig jaar introduceerde NS de verkoop van tickets via de NS Reisplanner App. Bij e-tickets hoeft er nooit ingecheckt te worden per vervoerder. Enige nieuwe is dat reizigers nu ook een e-ticket kunnen kopen bij Connexxion.

Swipe&Go
De tweede proef, Swipe&Go start volgend kwartaal. De reis wordt dan geregistreerd door gebruik te maken van de GPS functionaliteiten op de mobiele telefoon. Betalen voor de reis gebeurt tijdens de eerste fase nog gewoon via de OV-chipkaart. In die fase blijft in- en uitchecken per vervoerder nodig. Deze proef richt zich op abonnementhouders. In het vierde kwartaal wordt het achteraf betalen gekoppeld aan Swipe&Go, waarmee de abonnementshouders niet meer hoeven te betalen via de OV-chipkaart. De betaling verloopt dan achteraf, via een factuur. Tussentijds in- en uitchecken bij een overstap is dan niet meer nodig.

Achteraf betalen
Een derde proef is gebaseerd op het principe achteraf betalen, ofwel reizen op rekening. Die techniek is gebaseerd op de NS Business Card. Met dat verschil dat er in Amersfoort of Ede-Wageningen niet meer hoeft omgecheckt te worden van NS naar Connexxion of vice versa. Die proef start in het derde kwartaal. Testers krijgen daarvoor een aparte ov-chipkaart.

Teleurgesteld
De consumentenorganisaties vinden de tests met de nieuwe betaalmethoden waardevol, maar zij zijn teleurgesteld dat hiermee slechts voor een deel van de reizigers een oplossing zal worden geboden. Zij houden daarom vast aan hun wens voor één keer in- en uitchecken op het spoor voor álle reizigers. Dat lijkt er vooralsnog niet in te zitten. De proef voor de Valleilijn was al in 2014 aangekondigd, en had eigenlijk al veel eerder van start moeten gaan. De proef eindigt in de loop van 2018.

Bekijk reacties

Share

Recent Posts

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

1 dag terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

2 dagen terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

3 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

4 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

7 dagen terug

Harry Potterstoomtrein in Schotland stilgelegd, reguliere trein blijft rijden

De wereldberoemde Jacobite stoomtrein, ook wel Harry Pottertrein genoemd, mag in Schotland vooralsnog niet meer…

1 week terug