Stations beter toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Vanaf nu zijn via www.ns.nl/geleidelijnen beschrijvingen van looproutes voor 55 stations in tekst en spraak te raadplegen en te downloaden. Het zijn onder andere deze stations waar ProRail dit jaar bewegwijzering in braille, reliëf en grote letter aanbrengt op trapleuningen. Hierdoor kunnen reizigers met een visuele beperking hun weg op de stations voelbaar beter vinden.

Beide toepassingen worden op de ZieZo-beurs in Houten van 28-30 januari gepresenteerd. De looproutes en bewegwijzering zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met Viziris, de netwerkorganisatie voor mensen met een visuele beperking en gefinancierd door het ministerie van Verkeer & Waterstaat. “Met deze toepassingen laat de spoorsector zien serieus te werken aan een betere toegankelijkheid van stations voor mensen met een visuele beperking” aldus Viziris.

De spoorsector streeft naar toegankelijke stations en diensten voor iedereen. Op de voor iedereen toegankelijke website van NS komen beschrijvingen van looproutes voor blinde en slechtziende reizigers. Deze geven de relevante routes langs geleidelijnen op het station gedetailleerd weer. Bijvoorbeeld van de hoofdingang van station Groningen naar spoor 4. Zo kunnen reizigers met een visuele beperking zich hoorbaar beter op hun reis voorbereiden. Bovendien zijn deze looproutes te downloaden als MP-3 bestand zodat ze ook tijdens de reis beschikbaar zijn. Eind 2010 zullen van 250 stations de looproutes beschreven zijn.

ProRail brengt brailleplaatjes aan op trapleuningen op de stations. Deze bewegwijzering in braille reliëf en groteletter helpt reizigers met een visuele beperking hun weg op het station voelbaar beter te vinden. De brailleplaatjes zijn te vinden op de hoofdloopstroomroute op het station.

De maatregelen maken deel uit van een groter project waarin ProRail en NS samenwerken aan betere toegankelijkheid van het spoorsysteem voor mensen met beperkingen.

Share

Recent Posts

Locov positief over plannen dienstregeling 2025, wel kritisch op verbinding met België

Het Locov is overwegend positief over het voornemen van NS om in de dienstregeling van…

30 minuten terug

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

1 dag terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

2 dagen terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

3 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

4 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

1 week terug