Tevredenheid ov-reizigers neemt toe

Reizigers zijn steeds meer tevreden over hun bus, tram, metro, boot en regionale trein. Het gemiddelde rapportcijfers over 2012 komt uit op 7,4. De waardering neemt vooral toe in de stedelijke gebieden in de Randstad. In de top 3 blijft het busvervoer op de Friese Waddeneilanden op de eerste plaats, gevolgd door de veerdiensten Dordrecht-Rotterdam en Amsterdam-Velsen. In 2011 kwam de waardering uit op 7,2. Dat heeft het Kennisplatform Verkeer en Vervoer dinsdag gemeld in de ov-klantenbarometer.

Het stads- en streekvervoer krijgt steeds hogere cijfers. Onder meer zijn de chauffeurs vriendelijk, het instappen is makkelijk en het op tijd rijden verbetert. De informatievoorziening bij vertragingen kan nog wel beter. Het rapportcijfer hiervoor blijft steken op 5,1. Al was dat in het verleden nog slechter (2007 bijvoorbeeld een 4,5).
De reizigers zijn ook steeds beter gewend aan het gemak van de ov-chipkaart. De vervoerskaart krijgt een ruime 7. Ondanks incidenten blijft de waardering voor de sociale veiligheid hoog: 7,6.

Arriva
Op de Waddeneilanden zijn de reizigers het meest tevreden over het openbaar vervoer (8,3). De bussen van de Waddeneilanden worden geëxploiteerd door Arriva. Het bedrijf reageert verheugd op de resultaten uit de klantenbarometer. Anne Hettinga, algemeen directeur Arriva Nederland: “Ik ben er trots op dat het gemiddelde cijfer van de serviceverlening van Arriva dit jaar wéér hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. In bijna alle regio’s waar we het openbaar vervoer verzorgen hebben we hogere cijfers gescoord ten opzichte van vorig jaar.”

Steden
Het openbaar vervoer in de grote steden zit duidelijk in de lift. Zo is het busvervoer van GVB in 
Amsterdam de grootste stijger over het geheel: van een 6,9 in 2011 naar een 7,5 in 2012. En ook het busvervoer in Utrecht (GVU) en Den Haag (HTM) stijgt naar een 7,5 (resp. 0,3 en 0,1 punt hoger dan in 2011). De waardering voor de Rotterdamse en Amsterdamse metro neemt beide met 0,2 procent toe. Het beste stadsvervoer is in Apeldoorn. 

Resultaten per vervoerder
In opdracht van het vakblad OV-Magazine zijn de cijfers per regio omgerekend naar waarderingen per vervoerder. Net als voorgaande jaren eindigen Taxi Centrale Renesse (Vlieland en Terschelling en lijnbussen in opdracht van Arriva, EBS en Veolia) op de eerste plaats en Aquabus (een samenwerkingsverband van Arriva en rederij Doeksen voor de Waterbus Rotterdam–Drechtsteden) op de tweede plaats. De derde plek in de top drie wordt met een 7,6 ingenomen door nieuwkomer EBS. 

EBS
”We hebben met alle betrokkenen gedurende het jaar steeds hard gewerkt aan veel verbeterpunten. Deze mooie uitslag is een stimulans om hier mee door te gaan” reageert EBS-directeur Maarten Post op het mooie resultaat.

NS
De verschillen per vervoerder zijn verder klein. Zo eindigt NS op de regionale spoorlijnen met een 7,2 als laatste. Dus vier tienden lager dan de nummer drie. Volgens de cijfers van OV-Magazine is NS daarmee vrijwel de enige vervoerder die de afgelopen zes jaar geen vooruitgang heeft geboekt in de rapportcijfers. Naast NS heeft ook Syntus (tot vorig jaar voor de helft eigendom van NS) geen voortuitgang geboekt. Het onderzoek kijkt alleen naar het regionale openbaar vervoer, en niet naar het hoofdrailnet van NS. 

Cijfers per jaar per onderdeel

This post was last modified on 22 maart 2017 13:41

Share

Recent Posts

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

3 dagen terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

3 dagen terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

4 dagen terug

Ook Brusselse Eurostar-terminal krijgt opknapbeurt

Net als in Amsterdam krijgt ook de Brusselse terminal van Eurostar de komende tijd een…

5 dagen terug

Dit wordt de dienstregeling van de trein naar München

De Nederlandse Spoorwegen bevestigen het alsnog. In 2025 verdwijnt de ICE naar Basel en maakt…

5 dagen terug

Opgepast: op deze plekken wordt aan het spoor gewerkt tijdens de meivakantie

Schoolvakanties zijn traditioneel de periodes waarin ProRail aan het spoor werkt. Tijdens de aanstaande meivakantie…

6 dagen terug