Home

Thalys hoopt op groei door extra reisklasse

De hogesnelheidstrein Thalys krijgt vanaf december een derde klasse. Daardoor moet het aantal reizigers in 2018 groeien naar 7 miljoen. In 2016 vervoerde Thalys 6,7 miljoen reizigers. De ticketverkoop voor de vernieuwde Thalys-formule start op 12 september 2017. Dat heeft het bedrijf woensdag bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Brussel. 

Comfort 2, zoals de 2e klas nu bij Thalys heet, gaat straks Standard heten. Verder wijzigt er niet veel. Op dit moment zijn er altijd treinkaartjes naar Parijs te koop vanaf 35 euro. Dat blijft zo. De goedkoopste kaartjes zijn ook straks niet om te boeken. De naam van deze tickets gaat wel veranderen. Nu worden die aangeboden als “No-Flex”, straks als “Mini-Standard”.  Het duurste 2e klas ticket kost nu 135 euro, ook dat blijft straks ongewijzigd. Wel zegt Thalys dat het aantal voordelige tickets straks groeit van 25% naar 30%.

Comfort
De 1e klas, die Thalys momenteel Comfort 1 noemt, heet straks Comfort. “Doelgroep zijn alle reizigers die de voorbije jaren overschakelden van Comfort 1 naar Comfort 2 vanwege het striktere vervoersbeleid,” schrijft het bedrijf in een persbericht. Toch is de vraag of die doelstelling gaat lukken: een 1e klas ticket Amsterdam – Brussel kost nu minimaal 49 euro. Straks kun je die kopen vanaf 45 euro. Voor de route Amsterdam – Parijs kost een 1e klas ticket nu nog minimaal 79 euro, straks 72 euro.

Premium
De nieuwe klasse gaat Premium heten en zal gericht zijn op zakelijke reizigers. Een premium ticket Amsterdam – Parijs gaat straks minimaal 135 euro kosten, en dat kan oplopen tot 205 euro. Of het comfort van de stoelen in Premium hoger zal zijn dan in Comfort, is voor de redactie van Treinreiziger.nl niet duidelijk. Die vraag is aan Thalys gesteld, waarschijnlijk komt het bedrijf donderdag met een reactie. Het lijkt erop dat niet zozeer het comfort wordt verhoogd, maar vooral de service en dienstverlening.

Meer services
De bekende Belgische kok Frank Fol, ook wel de ‘groentekok’ genaamd, zal zorgen voor het Premium-menu. Ook kunnen Premium-reizigers rekenen op betere wifi. “Vanaf 10 december wordt het wifi-forfait Premium opgetrokken tot 500 MB. Ook de lounges in Parijs en Brussel maken vanaf nu deel uit van het Premium-aanbod,” schrijft Thalys in het persbericht.

Eurostar
Vorig jaar pakten 6,7 miljoen passagiers een Thalys en dat moeten er in 2018 7 miljoen worden. Dat zou neerkomen op een groei van ruim 4 procent in twee jaar. Vanaf december gaat ook Eurostar rijden tussen Amsterdam en Brussel. De Eurostar heeft nu al drie reisklassen. Zoals Thalys zich primair op Parijs richt, zal Eurostar zich primair op Londen richten.

Partner
Thalys rijdt vanuit Amsterdam via Schiphol en Rotterdam circa 10x per dag via Antwerpen en Brussel naar de Franse hoofdstad Parijs. Daarnaast rijden er nog twee treinen per dag die Lille als eindbestemming hebben, aangevuld met een paar enkele extra treinen die Brussel als eindbestemming hebben. Thalys is eigendom van de Franse, Belgische en Duitse spoorwegen. NS heeft in het verleden interesse getoond om ook aandeelhouder te worden in de formule. NS is nu partner.

This post was last modified on 9 juni 2017 09:43

Share
Tags: Thalys

Recent Posts

Reageren (tijdelijk?) uitgeschakeld op Treinreiziger.nl

Op de website Treinreiziger.nl is de mogelijkheid om te reageren op artikelen voorlopig uitgeschakeld. Dit…

19 uur terug

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

2 dagen terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

7 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

2 weken terug