Tien maanden cel voor molesteren buschauffeur

Voor het toetakelen van een buschauffeur in Utrecht is een man maandag veroordeeld tot tien maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook moet de 19-jarige Abdelmalek B. uit Soest twaalfhonderd euro schadevergoeding betalen. De straf die de rechtbank in Utrecht oplegde is lager dan wat justitie had geëist. Die eiste twee weken geleden een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

B. heeft op 7 februari een chauffeur van lijn 70 meerdere malen in zijn gezicht gestompt. Dat gebeurde na een woordenwisseling. Het slachtoffer brak zijn jukbeen, de voorwand van zijn kaakholte raakte verbrijzeld en ook raakte een zenuw bekneld. Hierdoor voelt de chauffeur niets meer in zijn bovenlip en de zijkant van zijn neus.

De verdachte beweerde zelf dat de chauffeur hem bij de keel had gegrepen en was begonnen met slaan, maar uit videobeelden bleek volgens de rechtbank anders. Dat de jongen iemand met een dienstverlenend beroep aanviel, rekent de rechtbank hem extra zwaar aan.

FNV Bondgenoten presenteerde maandag een zwartboek over geweld tegen buschauffeurs. In een recente meldweek kwamen honderden meldingen binnen. Volgens de bond is sprake van een structureel probleem. Het geweld gebeurt volgens de bond vaak nadat bussen te laat komen als gevolg van krappe dienstroosters.

CNV Stads- en streekvervoer reageert maandag tevreden op het vonnis van de rechtbank. "Je geeft hiermee een duidelijk signaal: blijf met je handen van onze werknemers af", zegt bestuurder Wyb Kusters. Net als de FNV wil het CNV dat meer aandacht wordt gegeven aan het voorkomen van geweld tegen personeel in bussen, treinen of bijvoorbeeld ambulances.

De bond uitte in het verleden kritiek op politie en werkgevers omdat die niet snel genoeg zouden hebben gereageerd na de mishandeling van een chauffeur. Maandag is het CNV echter positief over de afhandeling van een overval die ochtend op een buschauffeur in Apeldoorn. De chauffeur kreeg rond 05.15 uur een klap op zijn hoofd. De dader vluchtte met de tas van de chauffeur, waar buskaarten en geld in zaten. Een passagier rende nog achter hem aan, maar raakte hem kwijt.

De politie was volgens het CNV binnen drie minuten ter plaatse. Vervoerder Veolia zou de chauffeur goed hebben opgevangen. Vervoerder Connexxion krijgt ook een pluim omdat het een buschauffeur die zaterdag het slachtoffer was van agressie goed zou hebben opgevangen.
 

Share

Recent Posts

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: in 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

1 dag terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

6 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

1 week terug

Ook Brusselse Eurostar-terminal krijgt opknapbeurt

Net als in Amsterdam krijgt ook de Brusselse terminal van Eurostar de komende tijd een…

2 weken terug