Treinen naar Zeeland in de spits 18 minuten sneller

Van en naar Zeeland rijden vanaf december weer enkele echte intercity´s. Dat is het resultaat van onderhandelingen tussen het provinciebestuur en de NS. Zowel in de ochtendspits als in de avondspits gaan vanaf december twee snelle treinen rijden tussen Roosendaal, Bergen op Zoom en de drie grotere plaatsen in Zeeland die over een treinstation beschikken: Goes, Middelburg en Vlissingen.

In de huidige dienstregeling stoppen de "intercity´s´´ ook in plaatsjes als Krabbendijke, Kapelle-Biezelinge en Arnemuiden. Daarmee vervult de intercity feitelijk de rol van de stoptrein. Een volwaardige intercity die de dorpen overslaat, rijdt er al enkele jaren niet meer. 

Door de nieuwe afspraken gaan forensen die naar Rotterdam en verder moeten er 18 minuten op vooruit, stelde het provinciebestuur vrijdag tevreden vast. Gedeputeerde Harry van der Maas (SGP) sprak van "een mooi resultaat´´, ook voor bijvoorbeeld studenten en toeristen.

In de ochtendspits gaan de intercity rond 6:30 en 7:30 uur zullen de nieuwe snelle spitstreinen uit Vlissingen gaan vertrekken. In Roosendaal zal de trein worden gecombineerd met de reguliere trage trein die in Zeeland overal stopt. In de avondspits zullen de treinen rond 16:50 en 17:50 uur uit Rotterdam richting Zeeland vertrekken. In Roosendaal zal de trein dan weer gesplitst worden, zodat ook de kleine stations een treinverbinding met de Randstad behouden.

Zeeuwse reizigers zagen hun reistijd naar de Randstad met de invoering van de huidige treintijden in december nog met vijf minuten oplopen. Het leidde tot chagrijn onder mensen die heen en weer pendelen tussen Zeeland en de Randstad. Uit een analyse van Treinreiziger.nl bleek eerder dat de treindienst Amsterdam – Vlissingen de afgelopen jaren 25 minuten trager was geworden.

Provinciebestuurder Maas zocht daarop contact met de NS en met staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur). Hij heeft in die gesprekken ook zijn zorgen geuit over de korte aansluiting in Roosendaal richting Noord-Brabant. "Op papier is dat een verbetering, maar in de praktijk blijken reizigers vaak hun aansluiting te missen´´, stelt de gedeputeerde. NS verandert vooralsnog niets aan de overstaptijd, maar belooft wel de situatie te "monitoren´´.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 29 januari 2021 14:58

Share

Recent Posts

NS verkoopt ook Abellio Duitsland: In 20 jaar 260 miljoen in buitenland verloren

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag…

3 uur terug

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt…

5 dagen terug

NS legt zaterdagavond treinverkeer drie minuten stil na mishandeling conducteur: ‘Kan zo niet langer’

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de…

1 week terug

NS past HSL-dienstregeling aan op snelheidsbeperkingen

NS past in juni de dienstregeling aan van treinen die over de HSL rijden. Op…

1 week terug

Vakbond na aanval op rijdend personeel: “Ingrijpen of wachten op dodelijk slachtoffer”

Opnieuw hebben twee hoofdconducteurs en een machinist (MCN) te maken met een ernstig geval van…

1 week terug

Ook Brusselse Eurostar-terminal krijgt opknapbeurt

Net als in Amsterdam krijgt ook de Brusselse terminal van Eurostar de komende tijd een…

1 week terug