Treinkaartje opwaarderen naar de 1e klas. Kan dat?

Wil je 1e klas reizen, maar heb je een 2e klas actietreinkaartje gekocht? Dan kun je helaas geen overgangsbewijs van 2 naar 1 (officieel: een Toeslag 2-1) kopen. In veel andere gevallen kan dat wel, al zijn daar regels aan verbonden. In dit artikel leggen we uit wanneer je wel en niet kunt upgraden naar de 1e klas.

Kan ik een 2e klas actie treinkaartje upgraden naar de 1e klas?

Als je een e-ticket verzilvert, bijvoorbeeld van de Spoordeelwinkel, krijg je soms tijdens het verzilveren nog de optie aangeboden voor een upgrade naar de 1e klas. Als je die optie niet krijgt, of als je op een wegwerpkaartje reist (zoals Blokker Dagkaart, AH-treinkaartjes en Kruidvat-dagkaarten) is een upgrade niet mogelijk. Voordat de OV-chipkaart werd ingevoerd kon je bij de NS-kaartautomaat nog een overgangsbewijs van 2 naar 1 kopen. Dat kan tegenwoordig niet meer. Er bestaat wel een Toeslag 2-1, maar die is er alleen voor abonnementshouders. Wil je toch graag 1e klas reizen? Houd dan vooral de Spoordeelwinkel in de gaten. In de meeste gevallen zijn die acties zowel in 2e-klas- als 1e-klas-uitvoering verkrijgbaar.

Ik reis op saldo, wat zijn voor mij de mogelijkheden?

Reis je op saldo via de OV-chipkaart? Dan kun je via de kaartautomaat aangeven dat je éénmalig de klasse wilt veranderen naar 1e klas. Daarna betaal je voor die reis automatisch het saldo voor de 1e-klas-treinreis.

Kan ik een keuzedag upgraden naar de 1e klas?

Ja, dat kan via de kaartautomaat en kost 6 euro. Na het ophalen van de Keuzedag, houd je de OV-chipkaart voor de kaartlezer van de NS-kaartautomaat. Kies vervolgens op het scherm “Wijzig klasse Huidig: 2e”. Daarna is het mogelijk om te kiezen voor de optie Toeslagen 2-1, en vervolgens voor de optie Toeslag 2-1 Keuzedag. Een keuzedag/keuzedagkaart is een treinkaartje dat alleen wordt aangeboden aan senioren met een NS-kortingsabonnement.

Ik reis met een NS-abonnement, wat zijn dan de mogelijkheden?

Heb je een abonnement met vrij reizen? Dan kun je als je met dat abonnement reist de klasse eenmalig veranderen via een Toeslag 2-1. Deze optie is beschikbaar met een Dal Vrij, Weekend Vrij, Altijd Vrij, Traject Vrij, Grens-, Jaartraject- en OV-Jaarabonnement of Studentenreisproduct. Daarbij gelden de volgende prijzen:

  • Toeslag 2-1 Dag: de hele dag voor € 25
  • Toeslag 2-1 Daluren: op maandag t/m vrijdag in de daluren (voor 6.30, tussen 9.00-16.00 uur en na 18.30 uur), nu tijdelijk voor € 9
  • Toeslag 2-1 Weekenddag: in het weekend de hele dag reizen, nu tijdelijk voor € 6

Tot hoe lang de tarieven tijdelijk zijn verlaagd is niet bekend. De verlaging is in augustus 2016 doorgevoerd en lijkt voor langere tijd te gelden. Je kunt alleen van de Toeslag 2-1 gebruikmaken als je NS-abonnement geldig is en je daarmee vrij kunt reizen. Voorbeeld: je kunt met een NS Weekend Vrij Abonnement niet op een maandag of dinsdag een Toeslag 2-1 kopen. Op dat moment reis je immers op saldo en heb je geen vrij reizen.

Indien je gebruik maakt van het vrije reizen van je NS-abonnement, kun je niet voor een specifiek (kort) traject upgraden naar de 1e klas. Dat was vóór het OV-chipkaart-tijdperk wel mogelijk. Eventueel kun je in die gevallen overwegen om een los vervoersbewijs 1e klas voltarief te kopen. Dit is vooral voor zeer korte trajecten interessant. Reis je op een moment dat je geen vrij reizen hebt? Dan kun je de procedure volgen volgens het op saldo reizen.

This post was last modified on 10 november 2020 21:08

Bekijk reacties

    • Is dat een NS Extra actie? Acties van NS Extra zijn persoonsgebonden. Een upgrade naar de 1e klas is bij een actie normaal gesproken niet mogelijk, tenzij de upgrade bij de actie hoort en bij de actie tegelijktijdig wordt aangeboden.

  • Hoe kan ik (als houder van een ov chipkaart met saldo-reizen 2e klasse) vooraf op internet een bepaalde reis upgraden naar eerste klasse ?

  • Mijn vraag" Wat is nu de volgorde van de handelingen op de kaartautomaat als ik mijn ov jaarkaart met vrij reizen op daluren van de tweede klas naar de eerste klas wil opwaarderen voor 1 dag?
    Is daar een filmpje over?

  • Wij hebben vrij reizen keuze dagen om laten zetten in papieren kaartjes en nu willen wij onze kaartjes zaterdag laten omzetten naar 1e klas hoe doen wij dat

Share

Recent Posts

Idee voor meer sociale interactie wint wedstrijd Reizigerscadeau

Jouke van Campenhout heeft de Reizigerscadeau-wedstrijd van NS en reizigersvereniging Rover gewonnen. De organisatie maakte…

23 uur terug

Vodafone werkt komende jaren aan beter mobiel bereik langs het spoor

Vodafone gaat de komende drie jaar aan de slag om het mobiele bereik langs het…

2 dagen terug

Reiziger geeft openbaar vervoer 7,8, zelfde cijfer als 2022

Net als in 2022 beoordeelt de ov-gebruiker het openbaar vervoer in Nederland met gemiddeld een…

3 dagen terug

European Sleeper treint vanaf vandaag door naar Praag

De slaaptrein van European Sleeper rijdt vanaf maandag door naar Dresden en Praag. De verlenging…

4 dagen terug

ÖBB presenteert nieuwe Railjet (en bestelt nog 19 treinen)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de allereerste nieuwe Railjet in gebruik genomen. De nieuwe treinen…

7 dagen terug

Harry Potterstoomtrein in Schotland stilgelegd, reguliere trein blijft rijden

De wereldberoemde Jacobite stoomtrein, ook wel Harry Pottertrein genoemd, mag in Schotland vooralsnog niet meer…

1 week terug